ОЩЕ МИТОВЕ, СВЪРЗАНИ С ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ

В този и един от следващите броеве ще публикуваме още митове за физическата активност, развенчани от доказания специалист d-r Mercula. Митовете са много популярни, но доста от тях могат да ни вкарат в заблуда. Специално тук обърнете внимание на научно доказаното твърдение, че не можете да отслабнете само с упражнения, независимо колко интензивни са те. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при желание да редуцирате теглото си, е вашето хранене.
За нас беше интересно и още едно потвърждение, че изкуствените подсладители трябва да се избягват. Консумацията на изкуствени подсладители увеличава желанието за прием на нещо истинско, най-често естествени захари, което в крайна сметка води до увеличаване на теглото.

I&V

Поредният мит: оптималното време за физическа активност е първото нещо, което трябва да се направи сутринта.

Истина: Независимо от това, което работи най-добре за другите, най-доброто време за вас да се упражнявате е по ваш личен избор. Предлагам да изберете часовете на деня, които позволяват достатъчно време за качествена тренировка и ви дават най-добрия шанс да се упражнявате редовно. Ако предпочитате утринната тренировка, ще се радвате, че научните изследвания показват, че упражняване на празен стомах е полезно за предотвратяване както на наддаване на тегло, така и на инсулинова резистентност, което е отличителен белег на безброй хронични заболявания.

Упражняването в началото на деня оставя по-малък шанс за други задължения да изтласкат тренировката ви и също е добър спътник за интермитентно гладуване. Следобедното упражнение е доказано, че спомага за регулирането на циркадните ритми, поне в едно проучване, включващо лабораторни мишки.Някои изследвания показват, че упражняването в късния следобед може да бъде най-доброто за много хора от хормонална гледна точка, особено ако се прави силова тренировка. Въпреки това, най-добре е, точно като храненето, да се избягва тренировка най-малко три часа преди лягане.

Разрушените циркадни ритми могат да увеличат риска от диабет, високо кръвно налягане, загуба на памет, нарушения на настроението и затлъстяване, между другото. От циркадна гледна точка има смисъл да видите по-големи ползи от следобедните упражнения, защото циркадните ритми контролират телесната ви температура, което оказва влияние върху вашата тренировка.

Температурата на тялото ви е по-висока или по-топла през следобедната част отколкото сутринта, което води до по-добро мускулно представяне и намален риск от нараняване. Обикновено сте и по-бдителни следобед.

Освен това, ако сте склонни да се чувствате замаяно в началото или в средата на следобеда, ходенето в салона може да е добър начин да прокарате умората и сънливостта. Въпреки, че упражнението преди нощта може да увеличи адреналина, телесната температура и сърдечния ритъм, като по този начин потенциално затруднява заспиването, някои предполагат, че нощното упражнение действително им помага да спят по-добре.

Проучване, публикувано през 2011 г., открива хора, които са упражнявали енергично в продължение на 35 минути, около два часа преди сън и са спали също толкова добре, колкото тези, които не се упражняваха. Според анкета на Националната фондация за сън, 83 процента от хората, които работят енергично, казаха, че са спали по-добре през нощта, която са упражнявали (дори късно през нощта), отколкото вечер.

Както можете да видите, има разнообразни мнения за времето, което е най-подходящо за упражнения. Едно нещо обаче е сигурно: Всяко упражнение е добро, независимо кога го правите. Най-важното е да изберете удобно време от деня, така че упражнението става навик.

Изгарянето на мазнините в мускулите
Истината: Не можете да превърнете мазнините в мускули, но можете да използвате физически упражнения за физическо преобразуване на тялото, което основно премахва мазнините през белите дробове докато издишвате. От физиологична гледна точка, мазнините и мускулите са две различни тъкани. Мастна тъкан се намира под кожата, около вътрешните ви органи и е поставена между вашите мускули. Мускулната тъкан, която е определена в три категории - изпъкнала (лента), гладка и сърдечна - се намира в тялото ви.

По-голямата част от диетолозите, лекарите и личните треньори смятат, че когато изгаряте мазнини по време на тренировка, те се използват като гориво за енергия или топлина. Някои смятат, че мазнините се екскретират чрез урина или изпражнения, докато други смятат, че тя някак се трансформира в мускули.

Всички тези идеи са до известна степен неправилни, твърди физикът Рубен Меерман и професор Андрю Браун, биохимик, специализиран в липидите, които именуваха училище по биотехнологии и биомолекулни науки в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.

Реалността е, че упражненията ще ви помогнат да намалите нивата на мазнините и също така да увеличите мускулната си маса, но това се постига чрез намаляване и увеличаване на тези тъкани директно, без да се превръщат в други. В проучване от 2014 г., публикувано в БМЖ, Меърман и Браун казват: "Имайки предвид нарастващите нива на наднорменото тегло и затлъстяването и силният интерес към тази тема, има изненадващо невежество и объркване относно метаболитния процес на отслабване".

Според техните изчисления, белите дробове са основният орган за отделяне на мазнини. Когато отслабнете, издишвате 84% от загубените мазнини под формата на въглероден диоксид, а останалите 16% се отделят като вода чрез телесните течности. Ако искате да изградите мускули, прочетете моята статия: " Как силата на тренировка променя Вашето тяло за добро ".

Упражнение е най-добрият начин да отслабвам

Истината: Когато се опитвате да отслабнете, ще искате да избегнете обичайния капан на мислене, че можете просто да "работите", независимо от това, което ядете. Експертите са съгласни, че първата стъпка към отслабването почти винаги започва с вашата диета. Като направите дори няколко малки промени в хранителните си навици, можете да започнете да отслабнете. При диетични промени най-добрата стратегия е да се съсредоточите върху една област наведнъж. Винаги можете да добавите друга област по-късно. По-долу са дадени шест съвета, които да ви помогнат да започнете диета-базирана загуба на тегло:

Времето за вашата храна - Може би най-мощната стратегия е да намалите прозореца на хранене на 6-8 часа, като се уверите, че не ядете най-малко три часа преди лягане. Това е форма на периодично гладуване или ограничаване на времето, което наричаме "Пиково гладуване".

Избягвайте да пиете плодов сок и безалкохолни напитки, и най-вече диетични такива - пиенето на калории е лоша идея, и плодовият сок и содата са заредени със захар. В рамките на 20 минути от пиенето на безалкохолни, кръвните ви захар се увеличава и черният дроб отговаря, като превръща огромни количества захар в мазнини. Високият прием на захар допринася не само за увеличаване на теглото, но и за диабет , високо кръвно налягане , сърдечни заболявания и преждевременно стареене.

Пиенето на диетични безалкохолни също е положително свързано с увеличаване на теглото. Изследванията показват, че мозъкът ви може да отчете разликата между истинска и изкуствена захар, което означава, че консумирането на изкуствени подсладители увеличава желанието ви за истинското нещо и следователно може да доведе до преяждане и увеличаване на теглото.

Яжте много органични зеленчуци - Един от най-добрите начини да подобрите здравето си е да се уверите, че ядете много пресни, органични зеленчуци. Ако е възможно, създайте свои собствени или ги търсете на местно ниво и консумирайте по-голямата част от тях сурови. Чудесен начин да увеличите приема на зеленчуци е да ги направите на дребни парчета. Силно препоръчвам сокоизстискването на органични зеленчуци като средство за възстановяване или подобряване на вашето здраве. Научете повече за ползите от соковете.

Ограничете фруктозата от вашата диета - Независимо колко трудно може да се опитате да рационализирате захарта като част от здравословното хранене, истината е, че тя само служи за увреждане на вашето здраве. Американците обичат захарта, а средният възрастен консумира около 20 супени лъжици добавена захар всеки ден.

За оптимално здраве ограничавайте приема на фруктоза до по-малко от 25 грама дневно, ако сте в добро здраве и на по-малко от 15 грама на ден, ако имате сериозно заболяване или хронично заболяване. Не забравяйте да включите фруктоза от цели, сурови плодове и плодове в рамките на тези граници.

Дръжте яденето на минимум - Причината, поради която любимите ви ресторанти често имат по-добър вкус от домашно приготвените ястия, защото те най-вероятно са натоварени с изкуствени вкусове, хидрогенирани мазнини и захар.

Като се има предвид реалността, повечето ресторанти - дори някои добри, петзвездни заведения - разчитат на замразени, предварително нарязани и готови храни, т.е. храната ви в ресторанта е силно обработена и с по-ниска хранителна стойност от всичко, което можете да направите вкъщи с пресни, органични съставки.

Планирайте храненията си - отнемането на време за планиране на храненията ви, което може да включва приемане на обяд за работа или здравословна закуска, за да ви преведе през вечерта ви, е от жизненоважно значение за вашия успех в загубата на тегло. Имате по-голям шанс да направите здравословни промени, ако работите със седмичен план за хранене.

Вашият план за хранене трябва да бъде подкрепен от силен ангажимент за пазаруване на хранителни стоки и приготвяне на храна. Макар че отнема значително време и усилия да се храните здравословно, няма да съжалявате за положителните резултати, които ще видите по отношение на загуба на тегло и други области на здраве и благополучие.

Стойте далеч от бързо хранене и преработени храни - Избягвайте бързо хранене и преработена храна, ако оценявате вашето здраве. Те са натоварени с химикали, натрий, добавена захар и други токсини. Евтините цени на бързо хранене се допускат донякъде чрез използването на подкожно месо от животни, отглеждани в CAFO, където те получават големи дози антибиотици и диета от генно инженерство, докато са подложени на болести и пренаселеност.

https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2018/09/07/8-fitness-myths.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180907Z2&et_cid=DM231770&et_rid=412830959

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *