Генетиката и метаболизмът на мастните киселини играят роля при възбудата на раковите клетки при рак на гърдата

Учените откриха, че инхибирането на ACC1 причинява натрупване на ацетил-СоА, важен прекурсор на мастната киселина. Той от своя страна се предава на определени гени "превключватели", които увеличават метастазите в раковите клетки чрез активиране на определени генетични програми.

За изследването учените са използвали човешка тъкан от рак на гърдата, която е метастазирала. С нея те успяват да покажат, че прекурсорът на мастни киселини ACC1 е бил много по-малко активен там.

Когато изследователите блокирали сигналния път, използвайки антитяло, насочено към лептиновия рецептор, имало значително намалени метастази и разпространение на тумори на рака на гърдата.

По-нататък изследователите желаят да подкрепят тези резултати в допълнителни проучвания. Целта е да се разработят терапевтични интервенции, които да въздействат върху тези механизми.

Изключването на свързаните с метастазите гени и блокирането на нарушителите на сигналните пътища са само две възможности. Тези терапии могат да помогнат за намаляване на риска от метастази и рецидив на тумора преди хирургическото отстраняване на тумори.

СПЕШНО съобщение: ЗАГУБАТА НА НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО ЩЕ НАМАЛИ РИСКА ОТ МЕТАСТАЗИ ПРИ РАК НА ГЪРДАТА

Метастазите при рак на гърдата и рецидивът след хирургическо премахване на тумора са основната причина за смърт от рак при жените. Други проучвания свързаха затлъстяването с агресивните форми на рак на гърдата.

Важна бележка: Постменопаузалните жени имат дори по-висок риск от развитие на рак на гърдата, който метастазира.

Естествено, всички разбираме колко е важно поддържането на здравословно тегло за добро здраве. Тези резултати от изследванията трябва да дадат на жените с наднормено тегло и с висок риск от рак на гърдата още по-голям стимул за отслабване.

Предприемете действия още днес: Придържайте се към органичните (без химикали) плодове и зеленчуци; яжте висококачествен протеин, като същевременно избягвате преработените храни. Намалете психическия и емоционалния стрес – особено оправете токсичните си лични взаимоотношения. Спортувайте редовно – дори и да е само просто ходене.

И накрая, заменете онези токсични продукти за лична хигиена или домакинско почистване с по-безопасни версии, които използват естествени съставки, като етерични масла. Тези стъпки ще доведат до значително намаляване на риска от рак или друг хроничен здравен проблем.

By Dena Schmidt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *