НЯКОЛКО ЛОШИ НАВИКА, КОИТО МОГАТ ДА НАВРЕДЯТ НА МОЗЪКА ВИ

Недостатъчен сън

Всички имаме някои лоши навици, но някои от тях могат да навредят на мозъка ви. Лишаването или недостигът на сън е сред тези лоши навици. Онези, които не получават достатъчно сън, е по-вероятно да развият деменция и Алцхаймер в сравнение с тези, които получат адекватен сън. Липсата на сън при по-възрастните хора увеличава риска от прекомерна сънливост през деня, депресия и проблеми с вниманието и паметта. Те също са по-склонни да разчитат на повече средства за сън (както на свободно продаваните, така и на такива, изписвани с рецепта). Хората, които трудно заспиват през нощта, трябва да избягват кофеина, алкохола, гледането на телевизия или използването на компютъра вечер. Ако имате затруднено спане, практикувайте успокояващи практики вечерта, за да ви помогнат да се отпуснете и да заспите.

Социалната изолация

Хората са социални същества. Ние се нуждаем от човешки контакт, за да оцелеем и да преуспеем. Той също така е от съществено значение за здравословното функциониране на мозъка. Усещането на социална изолация и самотата са рискови фактори, водещи до по-лошото когнитивно постижение, депресия и по-бърз когнитивен упадък. Хората, които имат приятели, дори и няколко близки приятели, са по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер и спад на мозъка. Те също са по-щастливи и по-продуктивни. Ако бихте искали да срещнете нови хора, заемете се с някои социални хобита, където можете да се срещате с други хора. Танци, тенис и дридж са няколко примера за дейности, където можете да излезете и да се срещнете с нови хора.

Яденето на вредни храни

Картофеният чипс, пържените картофи и безалкохолните напитки са лоши за функционирането на мозъка.
Невро-учените, които провеждат изследвания върху диетата за мозъка, установиха, че яденето на определени храни поощрява здравето на мозъка и избягването на други храни предпазва срещу намаляване на мозъчната функция. За да усилите здравето на мозъка, ограничете приема на сирене, масло, маргарин, пържени и бързи храни до не повече от една доза седмично. Червеното месо насърчава възпалението и е лошо за мозъка. Резултатите от изследванията на невронауките върху диетата за мозъка показват, че трябва да ядете по-малко от 4 порции червено месо на седмица. Захарта и сладкишите също не са добри. Ограничете приема им до по-малко от 5 порции на седмица. В допълнение към препоръчваните за избягване храни, диетата за мозъка дава препоръки за храни, запазващи функцията на мозъка и забавящи менталния упадък. Яжте зеленолистни зеленчуци, цели зърна, ядки и плодове, богати на антиоксиданти и полезни мазнини, които предпазват мозъка. Тези храни осигуряват хранителни вещества, които са полезни за цялото ви тяло и се борят със стареенето.

https://www.medicinenet.com/13_myths_about_alzheimers_pictures_slideshow/article.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *