ВРЕДНИ НАВИЦИ, КОИТО УВЕЛИЧАВАТ ВЕРОЯТНОСТТА ОТ ДЕМЕНЦИЯ И АЛЦХАЙМЕР

Слушане на силна музика

Загубата на слух е свързана с повишен риск от болестта на Алцхаймер.
Загубата на слух е свързана с мозъчни проблеми, включително свиване на мозъка и повишен риск от болестта на Алцхаймер. Една от възможностите е, че мозъкът трябва да работи по-усилено за обработване на казаното и не е в състояние да съхранява в паметта това, което е било чуто. Защитете се срещу загуба на слуха, като не увеличавате силата на звука на устройството си с повече от 60% от максималната сила на звука. Не слушайте устройството повече от няколко часа в даден момент. Слушането на устройство, което е твърде силно, може перманентно да увреди слуха ви само за 30 минути. Защитете слуха си, за да защитите мозъка си.

Заседналият начин на живот

Заседналият начин на живот определя сцената на мозъчните разстройства.
Физическото бездействие е свързано с по-висок риск от деменция. То също така увеличава риска от високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания, всички те свързани с болестта на Алцхаймер. Не е нужно да се преуморявате. Градинарството или ходенето поне 30 минути поне 3 пъти седмично е достатъчно, за да се намали рискът от деменция и други хронични заболявания. Ходенето е един от най-ефективните и лесни начини за физически упражнения, които можете да правите. Всичко, от което се нуждаете, за да започнете, е чифт маратонки. Физическата активност влияе положително върху здравето на кръвоносни съдове, включително и тези в мозъка. Тя също така подобрява невропластиката – способността на мозъка да формира нови връзки като реакция на натрупвания опит, ученето или нараняване. Физическото упражнението е полезно и за намаляване на стреса. Физическата активност увеличава доставянето на кислород до мускулите и мозъка.

Преяждането

Избягвайте преяждането, за да се предпазите от деменция.
Преяждането и консумирането на твърде много калории се свързва с повишен риск от когнитивно увреждане и деменция. Преяждането води до наддаване на тегло и затлъстяване, което допринася за диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Всички тези състояния увеличават риска от мозъчни заболявания и болестта на Алцхаймер. Говорете с вашия лекар за това как най-добре да контролирате теглото си и как да отслабнете, ако имате наднормено тегло. Вашият лекар може да ви препоръча да говорите с диетолог, за да изработите диета и хранителен план, който да работи за вас. Ако смятате, че преяждането е симптом на разстройство на храненето, терапевт може да ви помогне да научите стратегии за промяна на нежеланите модели и поведения, които водят до преяждане.

https://www.medicinenet.com/13_myths_about_alzheimers_pictures_slideshow/article.htm

Charles Patrick Davis, MD, PhD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *