ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Какво се случва днес, че се налага да говорим за дефицити, за клетъчен глад, ако така сме устроени, че да получаваме необходимото от природата? Защо сега се налага да дискутираме качествата на храната и да полагаме толкова усилия, за да си осигурим отново такава храна, която тялото ни да използва и за поддържане, и за лечение? Очевидно има много сериозни промени в съвременния ни начин на живот. И главното е, че сме се откъснали от природата. Но не само това. Нарушили сме Законите на Природата. А това има цена. И тя трябва да се плати.

По-детайлното разглеждане на темата за дефицитите на базата на данните, които изобилстват в новите научни изследвания, ще ни помогне да разберем правилно и застрашителните размери на клетъчният глад като първата диагноза на човечеството днес. И действително, ако заложеният смисъл на храненето е осигуряването на гориво за тялото, захранването и поддържането на органите и системите в телата ни, то няма нищо изненадващо, когато все повече се говори за храната като решаващ фактор за нашето здраве и дълголетие.

Коя е главната причина? “Благодарение” на човешката намеса сме превърнали храната, която Природата ни е предоставяла, в “мъртва”, “мумифицирана” храна. Организмът ни  не може да я разпознае и губи много енергия, за да я обработи и “класифицира”. Клетките остават гладни, функционират неправилно, остаряват, умират. А нали именно чрез храната се очаква да доставим необходимите ресурси на клетката.

Но как може да стане това след като горният почвен слой е изтощен и повечето от отглежданите земеделски култури не осигуряват даже половината от това, което ни трябва, за да сме здрави. Имам един любим пример: в 100 г спанак през 1948 г. са се съдържали 158 мг орга­нично желязо, а през 1973 г. - само 2.2 мг! Какво ли да очакваме почти 40 години по-късно?

Ian Brighthope е професор, доктор по медицина, Президент на Австралийския колеж по здравословно хранене и медицина на околната  среда. Prof. Brighthope е хирург с над 20 години практически клиничен опит. Специализирал е здравословно хранене и  опазване на околната среда, с особен интерес към сърдечно-съдови заболявания, психични нарушения, синдром на хроничната умора, артрит, астма, хранителни и химически непоносимости, диабет и рак.

Коментирайки храната,  Prof. Ian Brighthope твърди, че почти всяка храна в магазините е обработена, застояла и хранителните вещества са изчезнали от нея, докато се озове на трапезата ви. А е известно, че хранителните вещества достигат своята полезна мощ в момента, когато плодът е узрял. Тогава какво да очакваме от плодове, които са откъснати преди пълното им узряване, които се транспортират с дни до пазарите и едва тогава можем да ги купим?

Какво да очакваме след консумирането на такива плодове и зеленчуци? Каква хранителна стойност получавате от храна която е поне на 5 дни? - пита Dr. Victor Zeines и отговаря: ако имате късмет, получавате около 40% от това, от което се нуждаете. Доктор Victor Zeines е холистичен зъболекар и диетолог, практикувал холистична стоматология повече от 25 години. Той вярва, че с правилно хранене може да се излекува кариеса и пародонтозата, които са предшественици на хроничните заболявания.

Картината се допълва и с примера на Патрик Холфорд: един портокал може да достави до 180 мг витамин С, като средното количество е 60 мг. Съдържанието на витамин С в някои портокали в сурермаркета, обаче, клони към нула! Сто грама пшенични зародиши доставят от 2,1 до 14 мг витамин Е. Сто грама морков може да набави от 70 до 18,5 IU витамин А. Макар че е много важно да се ядат много плодове и зеленчуци, качеството им е не по-малко важно.

По  данни на Министерство на земеделието на САЩ, за последните 30-40 години витамин А напълно е изчезнал от говеждото месо, а съдържанието му в птичето месо е намаляло със 70 %. С 85 % е спаднало количеството на калция в зелето, което преди бе смятано за основен източник на този елемент. С над 30 % се е съкратило съдържанието на магнезия в магданоза и копъра. Сега, за да получим нужната ни доза витамини и микроелементи с храните, трябва да изяждаме по 5-7 килограма от всеки вид на ден, за което, разбира се, организмът ни не е пригоден. Затова, твърдят специалистите, е наложително приемането на допълнителни витамини и минерали.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *