НАУКАТА КАЗВА, ЧЕ АДЕКВАТНАТА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА Е ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО НА МОЗЪКА

Астрономическата есен вече настъпи, но още от утре се очаква слънчево време и температури над 20 градуса. Осигурете си, както се казва в статията, адекватно излагате на слънце, за да подобрите функциите на тялото и мозъка. Октомври не бива да бъде подценяван, още повече, че очакванията са за сравнително топъл и слънчев месец!
I&V

Изследователите откриха, че се нуждаем от естествена светлина за оптимална мозъчна функция и борба с депресията. Адекватното излагане на слънце също е необходимо, за да поддържате адекватни нива на витамин D. Витамин D е необходим за здрави кости и повишаване на настроението. Излагането на слънце променя нивата на невротрансмитера серотонин и на хормона мелатонин. Осигурете си адекватно излагане на слънце, за да увеличите менталното здраве и когнитивната функция, и за да се предпазите от когнитивен спад и деменция. Учените са определили, че излагането на естествена слънчева светлина е необходимо за предотвратяване на мозъчните заболявания. Резултатите от проучванията на клинични изследвания показват, че хората със светла кожа могат да направят достатъчно нива на витамин D с по-малко от 15 минути излагане на слънце на ден, докато хората с тъмна кожа може да се нуждаят от няколко часа слънчево излагане, за да произвеждат адекватни нива на витамин D. Научете своята безопасна граница за излагане на слънце. Внимавайте да не изгаряте, тъй като слънчевите изгаряния се свързват с по-високи нива на рак на кожата и потенциално смъртоносна меланома.

Дехидратацията може да затрудни мисленето и изпълнението на задачите

Дехидратацията засяга мозъка и допринася за когнитивната дисфункция. Хората, които са дехидратирани, имат трудности с изпълнителните функции, които са когнитивни процеси, необходими ви за контролиране на поведението. Дехидратацията оказва негативно влияние върху способността да се поддържа вниманието и увеличава времето за реакция при двигателни задачи. Пийте много течности и подменете изгубените електролити поради горещото време и физическата активност. Докато усетите жажда, вече сте дехидратирани. Урината ви трябва да е бледожълта. Ако е по-тъмна, вероятно сте дехидратирани. Ако е съвсем светла, може би приемате твърде много течности.

Ограничете приема на захар, за да помогнете на мозъка да работи по-добре

Консумирането на диета с високо съдържание на захар уврежда мозъчната функция чрез промяна на нивата на полезните бактерии в червата. Едно проучване установи, че мишките, които са яли храни с високо съдържание на захароза, са имали затруднения с пространствената памет и когнитивната гъвкавост. Захарта подхранва вредните червни бактерии (като Clostridiales, Clostridium spp), които са свързани с намалена когнитивна гъвкавост. Консумацията на захар също се свързва с намалените нива на Bacteroidales (Bacteroides spp), които, когато са намалени, също потискат функцията на червата. Храните с високо съдържание на захар включват портокалов сок, плодов сок, мед, сладкиши, бонбони и сладолед.

https://www.medicinenet.com/13_myths_about_alzheimers_pictures_slideshow/article.htm

Charles Patrick Davis, MD, PhD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *