ЗАЩИТЕТЕ ГЛАВАТА СИ, ДОКАТО СПОРТУВАТЕ И СТЕ АКТИВНИ

Повтарящите се наранявания на главата при игра на контактни спортове или бидейки физически активни, са свързани с травматично мозъчно увреждане, което увеличава риска от когнитивни проблеми, нарушения на настроението, главоболие, проблеми с говора и агресивно поведение. Участието в контактни спортове като футбол, бейзбол, софтбол и баскетбол допринася за много наранявания на главата всяка година в САЩ. Участието в самостоятелни дейности като колоездене, гмуркане, сърфинг и каране на ATV води също до хиляди наранявания на главата всяка година. Вземете предпазни мерки, за да се защитите, когато спортувате и упражнявате физическа активност. Потърсете незабавна помощ, ако страдате от нараняване на главата.

Има и някои други фактори, които увеличават риска от деменция:

Излагането на замърсяване

Проучване установи, че хората, които живеят близо до пътища или магистрали с тежък трафик, са имали по-висока честота на деменция. Да бъдеш изложен на замърсяване от автомобили може също така да повлияе негативно на познавателната функция. Живейте далеч от магистрали и пътища с тежък трафик, ако можете. Инвестирайте в почистващ препарат, който премахва замърсителите от въздуха в помещенията. В тази връзка е и следващият съвет:

Прекратете пушенето

Изследванията казват, че тютюнопушенето увеличава риска от деменция.
Пушачите имат повишен риск от деменция, включително болестта на Алцхаймер. Тютюнопушенето свива мозъка, а това причинява загуба на паметта. То уврежда кръвоносните съдове и ви поставя в риск от диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инсулт. Много хора се опитват да откажат пушенето няколко пъти, преди да успеят. Ако имате нужда от помощ, за да откажете пушенето, говорете с вашия лекар за никотинови лепенки и предписване на медикаменти. Това са ефективни лечения, които могат да ви помогнат да постигнете целта. Има програми за отказване от пушене и други източници, които вашият лекар може да ви препоръча.

Солта увеличава кръвното налягане и може да доведе до когнитивни дефицити.

Високото кръвно налягане, особено в средата на живота, е свързано с по-висок риск от когнитивни дефицити и инсулт. Систоличното число, което представлява кръвното налягане, когато сърцето се свива, изглежда по-важно за по-късен риск от когнитивен спад, отколкото диастоличното число. Последният представлява кръвното налягане, когато сърцето е в покой между ударите. Повечето американци консумират твърде много сол и недостатъчно калий, двете от които отрицателно влияят върху кръвното налягане. Избягвайте солени храни, не добавяйте сол към храната си и следете кръвното си налягане. Идете на лекар за лечение, ако кръвното налягане започне да „пълзи“ нагоре.

Reviewed by Charles Patrick Davis, MD, PhD on 8/29/2018
Sources:
This tool does not provide medical advice. See additional information:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *