Защо се подувам?

Подут корем, чувството, че сякаш сте преяли много, чувството, че сякаш сте пълни с газ. Какво причинява тези симптоми? Има много причини за подут корем, който се чувства като прекалено пълен. Няколко състояния, включително синдром на раздразнените черва, киселинен рефлукс и цьолиакия, могат да го причинят. Някои храни и напитки също могат да доведат до неприятния симптом. Често, подуването на корема не е причина за безпокойство. Друг път това може да е знак за нещо по-сериозно. Основните причини за подуване са различни. Прочетете, за да откриете какво може да причини вашите симптоми.

Какво е причината за излишния газ?

Много хора, които чувстват, че имат излишен газ, могат да имат повишени нива или просто повишена чувствителност към него в стомашно-чревния тракт. Преминаване на газ, подуване на корема, оригване, болки в корема и дискомфорт са често срещани усещания при тези, които имат чувството, че имат излишен газ. Тези симптоми може да се дължат на различни състояния. Здравословни проблеми, включително свръхрастеж на бактериите от тънките черва (SIBO), гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), синдром на раздразнените черва (IBS) и трудности при усвояването на някои видове въглехидрати могат да допринесат за създаването на газ. Други състояния като коремна херния, натрупана маса в стомашно-чревния тракт, коремни сраствания и „синдром на дъмпинг“ могат да повлияят на начина, по който се движат газовете през червата.

Пропускайте солта
Тя може да увеличи симптомите
Където отива сол, следва течност. Всеки има нужда от малко количество натрий в диетата си, защото е ключов електролит в организма, но прекалено много сол е вредно за здравето и може да се подуете. Не добавяйте допълнително сол, когато приготвяте ястие. Повечето хора използват повече от максимално препоръчваното количество натрий всеки ден, повечето от който идва от преработени храни или от ресторант. Излишъкът от натрий увеличава риска от високо кръвно налягане, което ви поставя в риск от сърдечно-съдови събития като сърдечен удар и инсулт. „Диетичните Насоки за Американците“ препоръчват възрастните да консумират не повече от 2300 мг натрий на ден.

Яжте умерено
Преяждането ви кара да се подувате
Стомахът ви е приблизително колкото юмрука ви и се разтяга, когато ядете. Ако прекалено си угаждате, ще се почувствате некомфортно и подути. Избягвайте подуване на корема, като периодично прекъсвате храненето. Ако имате нужда от помощ, ето някои трикове. Използвайте по-малки чинии, за да свикнете да се придържате към разумни размери на порциите Дъвчете добре и наистина се наслаждавайте на всяка хапка. Избягвайте разсейване, като гледане на телевизия, докато ядете. Наслаждавайте се на ястията на трапезата с приятели или семейството. Концентрирайте се върху ястието си и обръщайте внимание на признаците на тялото, които ви предупреждават, когато сте сити.

Опасностите от газираните напитки
Газираните напитки, включително сода, газирана минерална вода, шампанско, бира са пълни с мехурчета, които могат да ви накарат да се подуете. Пиенето на тези напитки може да доведе до газови мехурчета в храносмилателния тракт. Оригването може да извлече част от тях, но газът, който достига червата, ще ви накара да се подуете. Оттук единственият начин да го изгоним е чрез ануса. В допълнение към карбонацията, газираните напитки са натоварени със захар, която може да предизвика подуване. Високо фруктозният царевичен сироп и изкуствените подсладители са особено лоши. Пийте чиста вода вместо газирани напитки, за да ограничите оригването.

https://www.medicinenet.com/digestive_health_why_am_i_bloated/article.htm?ecd=mnl_spc_092618

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *