Още често срещани причини за подуване на корема

Намалете темпото по време на храненето
Твърде бързото хранене е често срещана причина за подуване на корема, тъй като води до поглъщане на въздух. След като въздухът стигне до червата, може да почувствате болка и подуване. Стомахът се разтяга като ядете и изпраща сигнали към мозъка, предупреждавайки ви, че сте сити. Обаче са нужни около 20 минути, за да може стомахът да предупреди мозъка, така че бихте могли да преядете и да погълнете много въздух, преди да се почувствате некомфортно сити. Намалете темпото, дъвчете старателно и се насладете на ястието. Пийте достатъчно вода и останете хидратирани, за да осигурите добро храносмилане.

Констипация
Нередността причинява симптоми
Ако пропускате движението на червата или е нередовно, може да се чувствате подути. Някои храни могат да доведат до запек. Ако се борите с нередовност, намалете млечните продукти, като сладолед и сирене, бързи храни, месо и преработени, пържени храни или такива с високо съдържание на мазнини. Диета с ниско съдържание на фибри може да предизвика запек. Непиенето на достатъчно вода, стресът и промените в диетата могат да доведат до запек. Пийте повече вода, правете някакви физически упражнения и добавете фибри към вашата диета, за да помогнете нещата да се движат отново. Медицински препарати без рецепта могат да помогнат при случай на запек, но дългосрочното разчитане на тези лекарства не е добра идея и може да сигнализира за основен здравен проблем, който се нуждае от медицинска оценка.

Непоносимост към лактозата
Някои хора не могат да усвояват захарта в млечните продукти, наречена лактоза. Лактозната непоносимост води до стомашно-чревни симптоми като газове, подуване на корема, диария и болки в корема. Някои хора с това състояние могат да ядат на воля мляко, сирене, кисело мляко и сладолед, стига да вземат храносмилателен ензим, който помага за разграждането на лактозата предварително. Други правят най-доброто – избягват напълно млечните продукти. Невъзможността за разграждане на лактозата се различава от алергията към млечни продукти. Симптомите на алергията към млечни продукти могат да включват повръщане, уртикария и дори кървави изпражнения.

Качване на килограми
Натрупването на тегло, особено около корема, може да ви накара да се чувствате подути. Прекаленото тегло оказва натиск върху стомаха, което му дава по-малко място за разтягане по време на хранене. Ако сте с наднормено тегло или със затлъстяване, помолете вашия лекар да ви помогнете в изготвянето на план за отслабване, който включва здравословно хранене и физическа активност, за да свалите килограми. Лекарят може да препоръча хранене с ниско съдържание на мазнини, диета с намалено съдържание на калории, за да отслабнете. Прекомерното тегло около корема също увеличава риска от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Непоносимост към фруктозата
Тази захар се среща естествено в чесън, лук, мед и някои видове плодове като череши, ябълки, манго, круши и диня. Високо-фруктозният царевичен сироп е подсладител, открит в много храни и напитки. Хората, които не понасят захарта, ще получат подуване на стомаха, ще се чувстват „газирани“ и ще имат коремна болка или диария, след като я погълнат. Ако не сте сигурни дали имате непоносимост към захарта, водете си дневник на храните, които консумирате, в който записвайте това, което ядете и пиете, както и симптомите. Ще забележите модели, които ще ви кажат кои храни и напитки предизвикват дискомфорт.

https://www.medicinenet.com/digestive_health_why_am_i_bloated/article.htm?ecd=mnl_spc_092618
Melissa Conrad Stöppler, MD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *