ЗАЩО ЛИПИДИТЕ СА ТОЛКОВА ВАЖНИ?

Липидите са природни субстанции от животински и растителен произход. Съществуват в течна и твърда форма. Те са неразтворими във вода, но са разтворими в органични разтвори. Тъй като са изключително богати на енергия, често служат като източник на енергия за организма.
Липидите са голяма група органични съединения, включваща мазнините, восъците, стеролите, разтворимите в мазнини витамини (като A, D, E и K), моноглицеридите, диглицеридите, фосфолипидите и други. Основните биологични функции на липидите са съхраняването на енергия, участието в структурата на клетъчната мембрана и в клетъчната сигнализация.
В следващия материал ви представяме мнението на Д-р Деймиън Даунинг – лекар, практикуващ в Лондон и президент на Британското общество по екологична медицина, и д-р Робърт Г. Смит – физиолог и професор във Факултета по медицина на Университета на Пенсилвания Перелман.

I&V

Част от проблема е, че липидите са наистина сложни и не много хора, пациенти, лекари или дори учени ги разбират добре. Имате нужда от добро разбиране на липидния метаболизъм, за да оцените разликата в метаболизма и въздействието между алфа-линоленова киселина (ALA, в храни като мазна риба) и екстрахирани масла като ЕРА и DHA, които се откриват само при високи нива на омега-3 добавки. На тези нива те са наистина нови за природата; никой, всъщност нито един бозайник, не е бил изложен на много високи дози DHA, докато не измислихме хранителни добавки от рибено масло. Ако пропуснете този факт, пропускате разликата между хората, консумиращи прясна мазна риба или просто използващи омега-3 маргарин!

Знаем от разнообразни проучвания, че диета, съдържаща щедри порции зеленолистни и цветни зеленчуци и плодове, умерени порции яйца, риба и месо, както и хранителни добавки на адекватни дози от основни хранителни вещества (витамини и минерали) е ефективна при понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания. Подходящи дози от омега-3 и омега-6 са от съществено значение за здравето. Макар и важни, знае се, че омега-6 мастни киселини допринасят за възпалението на цялото тяло, докато омега-3 мастни киселини са противовъзпалителни. Омега-3 мастни киселини са от съществено значение за повечето органи на тялото, включително мозъка, но се намират в по-ниски нива в повечето зеленчуци, отколкото омега-6. Рискът от сърдечно-съдови заболявания може да бъде намален с адекватни дози витамини С (3,000-10,000 мг/ден), D (2,000-10,000 IU/ден), Е (400-1,200 IU/ден) и магнезий (300-600 мг/ден) в допълнение към отлична диета, която включва адекватна доза омега-3 мастни киселини.

По Orthomolecular Medicine News Service

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *