ТАЗИ МАЗНИНА ВСЪЩНОСТ Е ПО-ЛОША ОТ ТРАНСМАЗНИНИТЕ

 

Мазнините могат да бъдат сложна работа, тъй като те не са еднакви. Докато някои са необходими за оптималното здраве, други трябва да бъдат балансирани, а някои трябва да се избягват напълно, а разбирането коя коя е е много важно, като се има предвид колко важни са мазнините за оптималното здраве.

Тук ще разгледам някои от основните неща, включително значението на балансирането на приема на омега-3 и омега-6 и защо заместването на наситените животински мазнини с растителни масла, богати на омега-6, е толкова лоша идея.

За оптимално здраве обмислете вашето съотношение на Omega-3 към Omega-6

От години подчертавам значението на балансирането на приема на омега-3 спрямо омега-6, за да защитите здравето си. Консумирането на прекалено много увредени омега-6 мазнини, намиращи се в изобилие в преработените растителни масла, и твърде малко животински омега-3 мазнини поставят на сцената диабета, сърдечно-съдовите заболявания, ревматоидния артрит, рака, депресията, болестта на Алцхаймер и други.

Идеалното съотношение на омега-3 към омега-6 мазнини варира от 1 към 1 до 1 към 5, но типичната западна диета обикновено е между 1 към 20 и 1 към 50. Повечето хора са виновни за това неравномерно съотношение омега-3 към омега-6 и за да го коригирате, обикновено трябва да направите две неща:

  1. Значително намалете приема на омега-6, като избягвате преработени храни и храни, приготвени в растителни масла при високи температури. В редица проучвания е установено, че хората, които редовно ядат пържени храни, имат значително повишен риск от инсулт и смърт.

Обикновените източници на вредни омега-6, които трябва да се избягват, включват царевично масло, рапично масло, соево масло, хидрогенирани или частично хидрогенирани мазнини, маргарин и мазнините в тестените изделия.

  1. Увеличете приема на животински омега-3 мазнини. Идеалните източници включват малки мазни риби, като сардини, аншоа и херинга, както и дива аляска сьомга или добавки от крил масло.

Заместването на наситените мазнини със зеленчукови масла уврежда сърдечното здраве

За съжаление, много здравни власти настояват, че растителните масла, съдържащи омега-6, са по-здравословни от наситените животински мазнини, като маслото и свинската мас, и този мит е труден за разрушаване, въпреки доказателствата срещу него.

Например, проучване през 2013 г. в British Medical Journal (BMJ) установи, че заместването на наситените мазнини с омега-6 масла е повишава риска от смърт, ако имате сърдечно заболяване. Както се съобщава в прессъобщение на BMJ:

"Анализът включва 458 души на възраст между 30 и 59 години, които наскоро са имали коронарно събитие, като сърдечен удар или епизод на стенокардия. Участниците са разделени на две групи.

Интервенционната група е инструктирана да намали наситените мазнини (от животински мазнини, обикновен маргарини и мазнини в тестени изделия) до по-малко от 10% от енергийния прием и да увеличи линолеиновата киселина (от шафрановото масло и полиненаситен маргарин от шафраново масло) до 15% от енергийния прием. Шафреновото масло е концентриран източник на омега-6 линолова киселина и не осигурява омега-3 PUFAs (полиненаситени мазнини)."

Контролната група не е получила специфичен диетичен съвет за мазнините и е било позволено да консумират каквото пожелаят. И двете групи водели дневници за храните средно в продължение на 39 месеца.

Важно е да се отбележи, че това проучване не прави разлика между видовете наситени мазнини, смесвайки животински мазнини с маргарини и мазнини в тестени изделия с високо съдържание на наситени мазнини, но също и с токсичните транс-мазнини. (Колкото по-твърд е маргаринът, толкова повече наситени мазнини съдържа, в някои случаи повече от масло или свинска мас.) Въпреки това несъответствие, резултатите показват, че:

  • Групата с омега-6 линолова киселина има 17% по-висок риск от смърт от сърдечни заболявания по време на периода на проучването, в сравнение с 11% сред контролната група.
  • Омега-6 групата също има по-висок риск от смъртност от всякаква причина.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/10/01/omega-6-vegetable-oils-promote-heart-disease.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20181001Z2&et_cid=DM237594&et_rid=433379924

By Dr. Mercola

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *