ОПТИМАЛНИЯТ ПРИЕМ НА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА СТИМУЛИРА ЗДРАВЕТО И ЗАБАВЯ СТАРЕЕНЕТО

 

Говорещият за оптимален прием на нутриенти, известният биохимик Брус Амес предложи "теория на подреждане на нутриентите", съгласно която ензимите, отговорни за функциите, поддържащи клетките, са се развили така, че да имат по-нисък афинитет към основните витаминни и минерални кофактори, отколкото ензимите, отговорни за краткосрочното оцеляване, за предпазването на живота по време на глад.

Следователно, по-високите нива на витамини и минерали могат да забавят митохондриалното стареене, да ускорят ремонта на големи молекули като ДНК и колагена и като цяло да подобрят други клетъчни функции. Това е важна причина за приемането на по-високи дози витамини и минерали от препоръчителните референтни количества. Хранителните добавки могат да забавят процеса на стареене, отчасти чрез намаляване на вредните ефекти на свободните радикали, за които е известно, че участват в много заболявания като сърдечно-съдови болести и рака.

Оптималният прием на всички нутриенти е трудно да се постигне дори и за тези, които консумират почти изключително отлични храни с висока хранителна плътност като месо, риба, миди, птици, яйца, ядки, гъби и зеленчуци, плодове. Някои хранителни вещества като фолиева киселина или каротеноиди в зеленчуците се абсорбират по-добре от обработените, отколкото от непреработените храни. Въпреки че зеленчуците  често са считани за добър източник на витамини, например витамин А от моркови;  витамин А е открит само в животински продукти като черен дроб, яйчен жълтък, риба треска и масло от черен дроб на треска. Въпреки че яденето на сурови зеленчуци е полезно по няколко причини (витамин С, фибри, микрофлора), каротеноидите (алфа/бета-каротин, лутеин, ликопен) в зеленчуците се абсорбират по-слабо от суровата храна и се абсорбират по-добре в присъствието на добавена мазнина. Хранителните вещества в зеленчуците се абсорбират по-добре, когато фино се сдъвкват, раздробени или пюрирани, а готвенето и смилането на месото намалява енергията, необходима за смилането му и увеличава абсорбирането на хранителните вещества.

В долната таблица са дадени силно занижените норми на оптимален прием, наложени от някои правителства, както в примера Норвегия, сравнени с научно доказаните дози:

Recommendations: Hoffer/Saul Norwegian Government
Thiamine (vitamin B1) 25 milligrams 1.5 mg for men; 1 mg for women
Riboflavin (vitamin B2) 25 mg 1.7 mg for men; 1.2 mg for women
Niacinamide (Vitamin B3) 300 mg 20 mg for men and 15 mg for women
Pyridoxine (vitamin B6) 25 mg 1.6 mg for men; 1.2 mg for women
Folate 2,000 micrograms (mcg) 300 mcg for men; 400 mcg for women
Cobalamine (vitamin B12) 500 mcg 2 mcg
Vitamin C 2,000 mg 75 mg
Vitamin D3 37.5 mcg 7.5 mcg for men; 10 mcg for women
Vitamin E (mixed) 140 mg 10 mg alpha-tocopherol for men and 8 mg for women
Zinc (Zn) 25 mg 9 mg for men and 7 mg for women
Selenium (Se) 200 mcg 50 mcg for men and 40 mcg for women
Chromium (Cr) 200 mcg 35 mcg indicated for men and 25 mcg for women

Количествата за оптимален прием са получени от панела „Независим преглед на безопасността на витамините“ на лекари, изследователи и академици, които заключиха:

"Хората са измамени във вярването, че могат да получат всички необходими хранителни вещества от "балансирана диета", състояща се от преработени храни. За да се постигне подходящ прием на витамини и минерали, консумирането на непреработени цели храни е нещо повече от добра идея: това е жизненоважно."

Добре известен пример е витамин С, който може ефективно да се бори с вирусни инфекции, да предотвратява или обръща хода на болест, причинена от бактерии и да помага на организма да детоксикира органичните и неорганичните токсини. Витамин С също така намалява риска от рак, укрепва съединителните тъкани (колаген) и противодейства на стреса чрез увеличаване производството на кортизол от надбъбречната жлеза. Необходимата доза се определя според нуждите на тялото. Лауреатът на Нобелова награда Линус Полинг предполага, че оптималният дневен прием на витамин С може да варира от най-малко 250 мг до 20 грама на ден. Тъй като неабсорбираният витамин С привлича вода към червата, някои хора могат да изпитват разхлабени изпражнения, газове и/или диария чрез поглъщането само 1-2 грама наведнъж, докато други с по-високо ниво на стрес могат да понесат 5-6 грама или повече. Дозата, която причинява разхлабване на изпражненията, се нарича "толерантност на червата" към витамин С. За да се избегне слабителното действие при високи дози, най-добре е да се приема витамин С през целия ден в по-малки разделени дози.

Когато тялото е стресирано от болест, червата естествено ще абсорбират повече витамин С, защото тялото се нуждае от повече. За да се намери оптималната доза, приемът трябва да се увеличи до достигане на „толерантността на червата“. Някои хора могат да понасят повече от 100 000 mg/ден витамин С в разделени дози по време на сериозно заболяване, без да имат слабителен ефект. Липозомният витамин C заобикаля нормалната толерантност на червата, тъй като се абсорбира директно през клетъчните мембрани, така че по-високи дози могат да се понасят без диария.

FOR IMMEDIATE RELEASE
Orthomolecular Medicine News Service, Sept 12, 2018

by Dag Viljen Poleszynski, PhD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *