ЧОВЕК ИМА ПРАВОТО ДА ПОЛУЧАВА ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ЗНАЧЕНИЕТО НА ХРАНАТА ЗА НЕГОВОТО ЗДРАВЕ

 

 

Достъпът до точна информация за храната и есенциалните хранителни вещества, включително знанията относно значението на храната за здравето, е основно човешко право. Такава информация трябва не само да осигури обобщение на съдържанието на хранителни вещества в храната, но следва също да обясни как хранителните добавки могат да противодействат на дефицитите и да предотвратяват и реверсират заболяванията, причинени от хранителни дефицити. Трябва да сме свободни да купуваме качествено контролирани добавки на съществените нутриенти и да ги използваме, за да противодействаме на стареенето и щетите от стреса като част от дългосрочен здравен план. Би трябвало да се включи правото да се отхвърлят препоръките на лекари за симптоматично лечение със синтетични, понякога животозастрашаващи медикаменти за облекчаване на симптомите.

ОБОБЩЕНИЕ

Използването на хранителни добавки е широко разпространено. Високите дози витамини се смятат за полезни, защото помагат на тялото да се възстанови от увреждане и да се поддържа дългосрочно. Много витамини не са вредни в дози дори от 10 до 100 пъти по-високи от официално препоръчваните. Някои правителства предупреждават за възможни нежелани странични ефекти, дори включващи повишена смъртност от "прекомерния" прием на някои добавки. Въпреки това добавките със съществените нутриенти са налични повече от 80 години. Те са известни като безопасни, а наблюдаваните нежелани реакции като цяло са леки, с няколко изключения.

Възможно е да се поглъщат прекалено много витамини и минерали (витамин А, калций, желязо, мед, селен), което може да обостри съществуващия дисбаланс или да доведе до недостиг на друг минерал (магнезий, цинк). Също така е важно да се балансира приемът на мастни киселини в сериите омега-6 и омега-3, тъй като повечето хора получават твърде много омега-6 и недостатъчно омега-3. Малките деца могат да бъдат предозирани с дози за възрастни, например на витамин А или желязо, а таблетките могат да бъдат опасни за бебета или малки деца, защото могат да се залепят и заседнат в гърлото. Ето защо препоръчвам да се консултирате с лекар или диетолог, обучаван в ортомолекулярна медицина. Повечето хора вероятно ще се възползват от приемането на широкоспектърни мултивитаминни/минерални добавки като основна застраховка срещу дефицити.

В сравнение с фармацевтичните медикаменти, хранителните добавки на повечето есенциални нутриенти са напълно безвредни. Обаче, някои добавки могат да имат лошо качество или да съдържат токсични метали като олово или кадмий. Поради това задължение на нашите органи е да гарантират, че потенциално опасни продукти или добавки с лошо качество не се продават и че на потребителите са предлагани почтени цени на свободния пазар.

Тези, които искат да използват естествени лечебни методи, като например употребата на храни и добавки на основни хранителни вещества за предотвратяване или обръщане хода на заболявания, трябва да се консултират с терапевти, които са квалифицирани да дават съвети за това как естествените терапии могат да помогнат.

FOR IMMEDIATE RELEASE
Orthomolecular Medicine News Service, Sept 12, 2018

by Dag Viljen Poleszynski, PhD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *