ЗАЩО ИЗКУСТВЕНО ОТГЛЕЖДАНАТА СЬОМГА Е ТОКСИЧНА НЕЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА

 

Ако сте наясно с ползите за здравето на животински омега-3 мазнини и смятате, че сьомгата може да ви ги осигури, ще се  шокирани да откриете, че отгледаната сьомга има повече общо с нежеланата, отколкото със здравословна храна. Това е мрачната реалност, разкрита в документалния филм на Nicolas Daniel "Fillet-Oh-Fish", който включва ексклузивни кадри от рибни стопанства и фабрики по цялото земно кълбо.

Сред експертите е Kurt Oddekalv, уважаван норвежки екологичен активист, който твърди, че отглеждането на сьомга е безпрепятствено бедствие, както от гледна точка на околната среда, така и от гледна точка на човешкото здраве. Под фермите на сьомга, разположени над норвежките фиорди, има слой от отпадъци на дълбочина около 15 метра, покрит с бактерии, наркотици и токсични пестициди, и тъй като фермите се намират на открито, това замърсяване по никакъв начин не се ограничава.

Отглежданата сьомга също представлява по-директна токсична заплаха за вашето здраве. Рибата винаги е била считана за здравословна храна, но тестовете за храна разкриват, че дневната отглеждана в рибовъдни стопанства сьомга е една от най-токсичните храни в света. Както отбелязват продуцентите на филма, "чрез интензивно земеделие и глобално замърсяване плътта на рибата, която ядем, се превърна в смъртоносен химически коктейл" .

В глобалната оценка на отгледаната в рибовъдни стопанства сьомга, публикувана в  issue of Science от януари 2004 г., бяха открити  13 устойчиви органични замърсители. Отглежданата сьомга също няма хранителен профил на дивата сьомга. Вместо да е чудесен източник на необходимите омега-3 мазнини, отглежданата сьомга съдържа много повече омега-6, отколкото омега-3, което може да има вредно въздействие върху здравето, като вижда как повечето хора са с недостиг на омега-3, -6, отколкото имат нужда.

Отглеждането на сьомга не е зелено решение

Повече от половината от рибите, които американците ядат сега, идват от рибните ферми. Аквакултурата се превръща в устойчиво решение за прекомерен риболов, но в действителност рибните стопанства създават повече проблеми, отколкото решават. За начало отнема 1,5 до 8 килограма дива риба, за да произведе само 1 килограм от отглеждана сьомга, така че производството на аквакултури всъщност допринася значително за изчерпването на дивите рибни запаси, вместо да ги спестява.

Фермата за сьомга може да задържи 2 милиона сьомга в относително малко пространство. Както и при наземните фабрики, където животните се държат в претъпкани условия, рибните стопанства са засегнати от заболявания, които се разпространяват бързо сред стресираната риба. Според Oddekalv морските въшки, панкреасните заболявания и инфекциозния вирус на анемия на сьомгата са разпространени в цяла Норвегия, но потребителите не са били информирани за тези рибни пандемии, а продажбата на болни риби продължава непрекъснато.

Редица опасни пестициди се използват за предотвратяване на болести, причиняващи вредители, един от които е известно, че има невротоксични ефекти. Работниците, които прилагат пестицида, трябва да носят пълно защитно облекло, но тези химикали се изхвърлят директно в откритата вода.

Използваните пестициди също са показали, че засягат рибната ДНК, причинявайки генетични мутации. Разкриват се обезпокояващи примери за деформирано треска и оценките показват, че около половината от всички видове треска са деформирани по този начин. Още по-лошо е, че женската треска, която е избягала от фермите, е известно, че се слива с дивата треска, разпространявайки генетичните мутации и деформации в дивата популация.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/03/24/why-farmed-salmon-are-toxic.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180324Z2&et_cid=DM200213&et_rid=254949662

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *