ЗАЩО ТВЪРДЕ ЧЕСТО ПИШКАМЕ?

 

 

Пиете твърде много вода

Това не е само просто H2O. Вие получавате 20-30% вода от храните и повече от други напитки. Може да изглежда очевидно, но прекалено многото вода ще ви накара да пишкате повече. Това би могло да намали солта в кръвта ви до нездравословни нива. Следвайте правилото "Goldilocks": пийте достатъчно, за да запазите урината си бистра или светложълта, но не толкова, че да прекарате целия ден в тоалетната.

Инфекция на уринарния тракт

Това е най-честата причина за честото уриниране. Бактериите заразяват бъбреците, пикочния мехур или тръбите, които ги свързват един с друг и с външния свят. Пикочният мехур набъбва и не може да задържи толкова много урина, която може да е мътна, кървава или странно миришеща. Може да имате също и треска, студени тръпки, гадене и болка встрани или в долната част на корема. Лекарят вероятно ще ви предпише антибиотици, за да се справи с инфекцията.

Безвкусен диабет (Diabetes Insipidus)

Това е различно заболяване от диабет тип 1 или тип 2. Тук тялото ви не може да използва или не прави достатъчно вазопресин, хормон, който обикновено кара  бъбреците да отделят вода в кръвта, когато имате нужда от нея. Може да се почувствате уморени, много жадни, объркани или да ви се гади. Също така можете да отделяте до 15 литра на ден урина, или пет пъти повече от нормалното. Вашият лекар може да ви помогне да го управлявате с медикаменти.

Диуретици

Също така известни като „водни хапчета“, тези медикаменти третират високо кръвно налягане и проблеми с черния дроб и бъбреците. Те карат бъбреците да отделят повече сол (натрий) в урината, което ви кара да уринирате повече. Това може да доведе до загуба на прекалено много натрий и калий, което би било лошо за вашето здраве. Може да сте замаян, болезнен и да ви се гади. Говорете с вашия лекар преди да спрете или промените дозата си.

Синдром Болезнен пикочния мехур

Може да се чувствате така, сякаш трябва да отивате до тоалетната през цялото време, но не изтича много. Също така може да имате болка в долната част на корема, която се влошава, когато уринирате или правите секс. Изглежда това се случва, когато тъканта на пикочния мехур се надуе и е много чувствителна. Не винаги е ясно какво причинява това. Можете да лекувате това състояние, което също се нарича интерстициален цистит, с диета и упражнения, медикаменти, хирургия и физиотерапия.

Камъни в бъбреците

Минералите и солите могат да образуват малки камъни в бъбреците. Обикновено чувствате като че ли често трябва да ходите до тоалетната, но не уринирате много. Също така може да имате гадене, треска, студени тръпки и сериозна болка встрани и гърба, която се разклонява на вълни до слабините ви. Допълнителното тегло, дехидратацията, високите протеинови диети и фамилната история ги правят по-вероятни. Камъните може да излязат сами или може да се нуждаете от операция.

Бременност

Растейки в корема ви, вашето бебе отнема повече място и избутва пикочния мехур, което ви кара да искате да ползвате по-често тоалетната. Но дори и преди това, когато бебето ви е било ембрион, то е задействало тялото ви да направи хормон на бременността, наречен човешки хорион гонадотропин, който ви кара да уринирате повече. Говорете с лекаря си, ако изпитвате болка при уриниране или видите кръв в урината си.

Инсулт

Понякога инсултът уврежда нервите, които контролират пикочния мехур. Може да ви се иска да пишкате по-често, но може и да не уринирате много. Или може да излеете много урина. Паркинсонова болест, множествена склероза и други мозъчни заболявания могат да имат подобни ефекти. Вашият лекар може да ви помогне да промените диетата и навиците, свързани с тоалетната, за да намалите симптомите. Може да се нуждаете от медикаменти или операции в сериозни случаи.

https://www.medicinenet.com/incontinence_overactive_bladder_pee_often/article.htm?ecd=mnl_spc_120618

Melissa Conrad Stöpple, MD

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *