ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Витамин C от цитруси бе въведен преди няколко века като лек за скорбут, ширещ се сред британските моряци. Какво точно е скорбут? Скорбут е определен като дефицит на витамин С, чиито безбройни прояви се срещат днес.

Оказва се, че скорбут не е определено заболяване, а състояние, което води до други заболявания. Но разликата днес е, че има много нови имена на заболявания, които всъщност често имат връзка със скорбута.

Някои от многото симптоми на скорбут включват: изтощение, сънливост, хлътнали очи, блед тен, анемия, депресия и слабост. Стресиран, огорчен човек може да изпитва ставни и мускулни болки, главоболие и гадене, както и припадък или замаяност. Също така, резултат от състояние на скорбут може да бъдат белодробни и бъбречни заболявания. Синини по тялото се образуват лесно, а раните зарастват бавно. Вътрешните тъкани могат да кървят поради отслабване на капилярите.

Според ортомолекулярният лекар Ronald Hunninghake, MD, жертвите на рака са с дефицит на витамин C. С други думи, те имат скорбут. Той е работил повече от две десетилетия с един от пионерите Dr. Hugh Riordan, MD. Тяхната работа е била продължение на прозренията на д-р Полинг за използването на витамин С при предотвратяването и лечението на инфекциозни болести и рак.

Dr Hunninghake цитира факта, че освобождаването на раково болните от тeхния скорбут с мега-дози витамин С позволява да се чувстват по-добре и да издържат на страничните ефекти на стандартното лечение на рака. Dr. Riordon доказа, че когато дозата е достатъчно висока, витамин С се превръща от антиоксидант в оксидант. Обикновено, когато са изложени на кислород, анаеробните ракови клетки загиват.

Dr. Karel Tyml и неговите колеги от University of Western Ontario са открили, че витамин С може да обърне хода на сепсис, потенциално фатално заболяване със симптоми, наподобяващи скорбут!

Следващата статия привлече вниманието ми с находчивото си заглавие – Витамин С и голямият“С”, насочващо към връзката с рака (“С”- от cancer, рак). 17-годишният клиничен и консултантски опит на Craig Stellpflug в Healing Pathways Medical Clinic, Scottsdale, AZ върху мозъчните проблеми и рака го води до извода, че “природният начин на живот и природните лекове са истинското решение за изпълнен със здраве и жизнена енергия живот”.

Като избягвам специфичните подробности, ще посоча накратко само мнението на Craig Stellpflug, че витамин С може да обуздае нарастването на раковите клетки. В проучването си съобщава, че учени от Нова Зеландия осигуряват твърди доказателства за връзката между витамин С и убиването на раковите клетки.

А на вече стандартния въпрос – от колко витамин С се нуждаем, за собствена ориентация ви давам индиректния отговор на автора. Известно е, казва той, че човешкият организъм не може да произвежда собствен витамин С, а препоръчителната доза за възрастен мъж са бледите 95 мг витамин С на ден. Това е ненормално малко количество, като имате предвид, че 75 килограмов здрав бозайник произвежда собствен витамин С около 14 000 мг дневно. Маймуните с обичайната си храна си доставят 3 000 мг дневно.

Заслужава си да се запознаете и със съвета на Craig Stellpflug: Избягвайте да използвате натриева или калциева форма на витамин С. Вместо това, търсете аскорбинова киселина. Помнете, че 90 % от всичкия витамин С на пазара в САЩ е произведен в Китай, като са използвани ГМО зърнени култури.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *