ОЩЕ ПРИЧИНИ ЗА ЧЕСТОТО УРИНИРАНЕ

 

 

Твърде много алкохол или кофеин

Те действат като диуретик и изкарват повече вода от вас. Те също така ограничават производството на вазопресин от тялото – хормон, който обикновено казва на бъбреците да отделят повече вода в тялото ви, вместо да я изпращат директно до пикочния мехур. Добре е да пийвате и вода заедно с вашия коктейл, бира или вино.

Вагинит

Настъпва, когато вагината се заразява и се възпалява от дрожди, бактерии, вируси, медикаменти или хормонални промени. Това също може да настъпи и поради химикали в кремове, спрейове или дрехи. Може да ви сърби или пари, когато уринирате и да ви боли по време на секс. Също така може да забележите изпускане и миризма и да чувствате като че ли трябва да уринирате по-често.

Слаб таз

Това е областта в долната част на корема. Когато мускулите се разтеглят и са слаби, което може да се случи по време на бременност и раждане, пикочният мехур може да се излезе от позицията си. Или уретрата, тръбата, през която уринирате, може да бъде разтегната. И двата вида могат да причинят изпускане на урина.

Менопауза

Това е, когато една жена престане да има своя цикъл, около 50-годишна възраст. Вашето тяло произвежда по-малко от хормона естроген и това може да предизвика желание да уринирате повече. Вашият лекар може да помогне с хормонозаместваща терапия, с промени в диетата и други лечения.

Тумор

Както злокачествените, така и доброкачествените тумори могат да ви накарат да уринирате повече, защото те заемат повече пространство в или около пикочния мехур. Кръвта в урината е най-важният признак, ако е рак. Говорете с лекаря си, ако видите кръв, забележите бучка в долната част на корема или откриете, че ви боли при пишкане.

Простата

Мъжете имат жлеза с размер на орех, простатата, която може да нарасне след 25-годишна възраст. Уголемената простата може да ви накара да чувствате струята слаба и неравна. Може да чувствате като че ли трябва да отивате до тоалетната по-често, понякога спешно. Рядко това може да е признак за по-сериозни състояния като рак. Вашият лекар може да ви помогне да изключите други причини и да лекувате разширената си простата.

Запек

Ако не сте се изхождали известно време (запек), червата може толкова да се запълнят, че да избутат пикочния мехур и да предизвика усещането като че ли трябва да пишкате по-често или лошо. Запекът може да добави допълнителен проблем като отслаби тазовите мускули, които подпомагат контрола на червата и пикочния мехур. Говорете с вашия лекар или фармацевт за това, как да започнете отново да ходите редовно.

Сънна апнея

Дълбокият сън сигнализира тялото ви да направи хормон (ADH), който казва на тялото ви да се задържа водата, докато се събудите. Сънната апнея прекъсва дишането ви за кратки интервали. Това спира тялото ви да стигне до момента, когато да направи ADH. Плюс това, кръвта ви не получава достатъчно кислород, което задейства бъбреците ви да се отърват от водата.

https://www.medicinenet.com/incontinence_overactive_bladder_pee_often/article.htm?ecd=mnl_spc_120618

Melissa Conrad Stöppler, MD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *