ЛЕЧЕНИЕ НА РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ: АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА

 

Въпреки че няма специална диета, която хората с ревматоиден артрит трябва да следват, винаги се препоръчва здравословно и балансирано хранене, а някои храни могат да спомогнат за облекчаване на възпалението.

  • Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни ползи, така че рибата и/или висококачествените Омега-3 добавки са част от здравословното хранене.
  • Повече фибри от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни могат да доведат до по-нисък С-реактивен протеин (CRP) в кръвта. Високите нива на CRP показват възпаление.

• Витамин D може да помогне за намаляване на риска от ревматоиден артрит при жените.

Лечение на ревматоиден артрит: физическа активност и почивка

Балансът на физическата активност и периодите на почивка са важни при лечението на ревматоиден артрит. Упражнявайте се повече, когато симптомите Ви са минимални, почивайте повече, когато симптомите са по-лоши.

Упражнение и ревматоиден артрит

Упражненията помагат за поддържане на гъвкавостта и движението на ставите. Има предписани терапевтични упражнения с физическа терапия, които могат да помогнат със сила, гъвкавост и обхват на движение на специфични стави или части на тялото, засегнати от Вашия RA. Много развлекателни дейности като ходене плуване са полезни, защото позволяват движение с малко или никакво въздействие върху ставите. Консултирайте се с вашия ревматолог или физиотерапевт, за да разберете какви упражнения са подходящи за вас.

Видове упражнения за ревматоиден артрит

Лекарите често препоръчват следните спортове и упражнения за относително слабото им въздействие върху ставите:

  • Ходене
  • Каране на велосипед
  • Плуване
  • Движение (йога, тай чи и др.)
  • Изграждане на сила

Точно както физическата активност е важна, така и почивката. Когато имате пристъп на ревматоиден артрит и симптомите ви са по-лоши, най-добре е да намалите активността си, за да намалите възпалението и болката в ставите и да се справите с умората.

https://www.medicinenet.com/rheumatoid_arthritis_pictures_slideshow/article.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *