ИЗЛАГАНЕТО НА ПЕСТИЦИДИ НЕ Е БЕЗВРЕДНО

 

Може да ви изглежда безвредно да добавите върху продуктите ви няколко струйки от сапуна за миене с намерението да отстраните бактериални патогени, но от 232 сапуна за миене на ръце, изброени в базата данни на Работната група по околна среда (EWG), 58 отбелязани с F. Тези, които получават най-ниска оценка, съдържат специфични токсични съставки.

Измиването на плодовете и зеленчуците помага да се намали вашето излагане на огромните количества пестициди и инсектициди, използвани в селското стопанство днес. Същите фирми, които са разработили оръжия за химическо воюване по време на Втората световна война, са преминали в селското стопанство след войната, използвайки някои от същите химикали върху храната.

Близо 80% от генно-инженерните култури са предназначени да издържат на прилагането на хербициди, най-често на основата на глифозат. В резултат на това храните съдържат много по-големи количества пестициди от всякога.

The Endocrine Society Task Force предупреждава за ефекта върху здравето на нарушаващите хормоните химикали, което е толкова голямо, че всеки трябва да предприеме проактивни стъпки, за да ги избегне, особено онези, които искат да забременеят, бременни жени и малки деца. Дори при изключително ниски нива излагането на пестициди увеличава риска от някои заболявания, като болестта на Паркинсон.

Според доклада на USDA за остатъци от пестициди, близо 85% от повече от 10 000 проби от пресни плодове и зеленчуци са били замърсени с остатъци от пестициди. Подобен доклад от FDA показа също, че повечето плодове и зеленчуци в САЩ са заразени с пестициди.

В анализа на Работната група по околна среда (EWG) върху 48 плодове и зеленчуци, през последните няколко години ягодите са спечелили име на най-замърсените с пестицидни остатъци. Тази година 12-те най-замърсени плодове и зеленчуци са:

 

Ягоди                         Спанак

Нектарини                Ябълки

Грозде                                   Праскови

Череши                      Круши

Домати                      Целина

Картофи                    Сладки чушки

Безопасни действия с храната

 

По-безопасно е да се отделят плодовете и зеленчуците от месото и да се почистят, за да се предотврати кръстосано заразяване. Суровото месо и домашни птици също трябва да се държат отделно в торбата за хранителни стоки, в хладилника и по време на приготвянето на храната.

Експертите по безопасност на храните препоръчват измиване на съдове и всичко друго, използвано при приготвянето на храна в гореща, сапунена вода, за отстраняване на хранителни патогени. Правилно измиване на ръцете преди и след работа с храната може да предотврати замърсяването на други кухненски принадлежности.

Измиването на месото не отстранява патогените, а готвенето го прави. Ето защо, готвенето на ​​биологично месо на правилната температура помага да намалите риска от заболявания, причинени от храната. Измиването на плодовете и зеленчуците е друго, различно предизвикателство, тъй като много пъти те се консумират сурови.

 

Ефективно и експедитивно почиствайте плодовете и зеленчуците си

 

Изследователски екип от Университета на Масачузетс предприе проучване за сравняване на три метода за намаляване на токсините върху плодовете и зеленчуците. Екипът използва ябълки, за да проучи ефективността на търговските и домашно приготвените миещи агенти за премахване на остатъци от пестициди.

 

Използвайки специализиран анализ, учените откриха, че остатъците пестициди върху повърхността на ябълките са отстранени най-ефективно с помощта на сода за хляб.

 

Д-р Филип Ландриган съветва хората да ядат биологични (органични) храни колкото е възможно по-често, но поне да измиват плодовете и зеленчуците.

 

Биологичните храни имат 30% по-малък риск от замърсяване с пестициди, но не е напълно възможно да се гарантира, че биологичните плодове и зеленчуци не съдържа пестициди, тъй като понякога се намира в съседство на ферми, в които се използват пестициди.

 

Изследователският екип вярва, че алкалността на содата за хляб вероятно разгражда пестицидите по-бързо, което улеснява физическото отстраняване на химикалите чрез измиване. Изследователите препоръчват концентрация от 1 чаена лъжичка сода за хляб на 2 чаши вода и нежно изтъркване.

 

Можете също така да намалите излагането на хранителни патогени с помощта на бял оцет, тъй като оцетната киселина преминава мембраните на бактериалните клетки и убива клетките. Преди да използвате обилно със смес от оцет и вода в съотношение 1 към 3, уверете се, че сте отстранили содата, тъй като тя ще неутрализира оцета. Нека продуктът да почива с тази смес за 30 минути и след това измийте леко под студена течаща вода.

 

Чрез практиката за безопасна работа с храната, разделянето на месото от плодовете и зеленчуците и измиването им, за да се намали експозицията ви на пестициди, вие може да намалите риска от излагане на патогенни болести и рискове от експозиция на химикали, причиняващи ендокринни смущения и познати канцерогени.

 

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/01/09/washing-fresh-produce.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20190109Z2_B&et_cid=DM259270&et_rid=514696300

Written by Dr. Joseph Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *