ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Джон Гейбриъл е  автор на популярния метод за отслабване, носещ неговото име. Самият Джон, като последна надежда в битката със своето свръхтегло, поема нещата в свои ръце, натрупва сериозни познания и успява трайно да свали 100 кг. Той разкрива, че феноменът “гладният дебелак” – непрекъснато ядене, съпроводено с непрекъснат глад – се дължи на консумирането на празни откъм хранителни вещества, но богати на калории, нездравословни храни. “Всъщност, докато съм тъпкал тялото си с празни калории (5000 дневно при тегло над 180 кг.), на практика съм уморявал организма си от глад”. И накрая почти трогателно звучи констатацията му: “Горкото ми тяло било гладно!”.

Това, обаче, далеч не е всичко. Организмът си има определени генетично заложени програми, които ви карат да пълнеете, за да ви помогне в трудни моменти. Някъде в далечното минало излишните тлъстини по тялото наистина са ни спасявали от смърт. Тези програми, които Гейбриъл нарича FAT, продължават да са част от генетичното ни наследство. Когато по някаква причина тялото е подмамено да включи тези програми, вие се чувствате гладни, имате апетит за сладко и мазно, приемате повече калории и ги складирате в мастните си клетки. Когато тялото ви иска да е слабо, програмите FAT се изключват, започвате бързо и лесно да отслабвате – и повече не напълнявате, без борба, без диети. Единственото, което си заслужва да научите, пише Джон Гейбриъл, е защо тялото ви иска да е дебело. По-нататък всичко си идва на мястото.

Съвременният начин на живот, според Джон Гейбриъл, провокира напълняването чрез един много прост механизъм. Телата ни не са готови да се справят с токсините, които навлизат със скорост, превишаваща капацитета за детоксикация. Организмът се предпазва от токсините като ги складира в мастните клетки, които са много ефективен химически буфер. Това е още един пример как тялото ни използва наднорменото тегло, за да ни помага.

Затлъстелите хора обикновено имат високи нива на инсулин в кръвта (хиперинсулинемия) и инсулинът е причината за натрупване на тлъстини, за да бъде складиран в мастните клетки. Затлъстелите хора изобщо не могат да задоволят необходимите за тяхното тяло енергия и хранителни вещества чрез храненето. При този сценарий летаргията, гладът и стресът не са причина за затлъстяването, те са резултатите от него (поради вътрешния глад). Синдромът X, известен също като метаболитен синдром, е комбинация от инсулинова резистентност, лептинова резистентност и непоносимост към глюкозата. Всички тези състояния са предшественици на диабета, сърдечните заболявания, затлъстяването и рака.

Mark Sircus, директор на International Medical Veritas Association посочва, че затлъстелите хора обикновено винаги са гладни и без значение колко изяждат, мозъците им регистрират глад. Човек би помислил, че твърде многото ядене води до изобилие от питателна храна за клетките. Но да бъдеш с наднормено тегло и в същото време недохранен, е реалност, която тепърва започва да се разбира. Доста странно е да се каже на хората, че колкото повече храна поемат, толкова по-недохранени ще бъдат.

Хората с наднормено тегло по-често страдат от общо недохранване, защото хранителната стойност на основните храни постоянно спада за последните 50 години, а токсичността нараства. Затлъстелите хора са склонни да ядат твърде много преработени бели храни, чиито фибри са отстранени заедно с много от витамините и минералите. Липсата на достатъчно фибри е друг често срещан проблем при затлъстяването.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *