ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

“Не времето състарява човека, прави го злоупотребата!”

Д-р Хърбърт Шелтън

 

 За да разберем как системното претоварване на организма води до хронично отравяне и неусетно, постепенно влошава здравето на хората, ще се позова на световноизвестния диетолог Харви Дайъмънд, чиито популярно поднесени идеи превръщат книгите му в бестселъри:

Има седем стадия на постепенно влошаване на организма. Тези стадии, всъщност, маркират качествените изменения в резултат на постепенното увреждане и задълбочаване на дисбаланса, поради факта, че тялото не смогва да се пребори с токсините. Организмът разполага със специфични механизми и начини за изхвърляне на отпадъците, но когато натрупването им е със скорост, превишаваща възможностите на тялото, се появяват и качествените изменения – затлъстяването и болестите като външен, уловим признак. Всъщност, казва Харви Дайъмънд, болестта никога не се прокрадва към хората, за да ги повали изведнъж. Случва се да минат много години от първия до последния, седмия стадий. Коренът на всички болести е един и същ – интоксикацията на организма.

За щастие тялото ни разполага с великолепни възможности за самолечение. Ние трябва да  му помогнем да се детоксикира, по-нататък то ще се справи само. Ако се вземат мерки за прочистване и обновяване на организма, болестта може да бъде прекратена в първите шест стадия. Тази възможност по принцип съществува и за седмия, но там нещата са по-спицифични. Харви Дайъмънд посочва, че „ако изобщо съществува ключ към здравето, той е несъмнено във вътрешното прочистване на тялото”.

“Ако тялото не е пречистено, колкото повече го храним,

толкова повече му вредим.”

Хипократ

Какво представляват тези токсични отпадъци, причиняващи толкова много злини? Те са два вида.  Първият се поражда от вътрешни източници, вторият – от външни.

Вътрешните отпадъци са естествен, краен продукт от  нормалното функциониране на тялото и обмяната на веществата във всяка клетка. Най-съществени са последиците от обновяването на клетките. Стотици милиарди стари клетки ежедневно биват заменяни от нови. Изхабените, изчерпаните клетки са токсични и трябва да бъдат премахнати и това става чрез червата, пикочния мехур, белите дробове и кожата. Подмяната на старите клетки се извършва непрекъснато. Това е спонтанен процес, точно както кръвообращението или храносмилането. Тези вътрешно създадени токсини се наричат ендотоксини.

Ние нямаме възможност да контролираме пряко този вътрешен източник на натрупване на отпадъци (ендотоксини).

Можем, обаче, да контролираме отчасти отпадъците, натрупвани вследствие на вкараните в организма вещества. От химическа гледна точка, пише Холфорд, повечето от това, което влиза в организма, се състои от вещества, които трябва да се разградят, натрупат и превърнат от едно нещо в друго. Цели 80% от тази дейност изисква детоксикация на потенциално вредни вещества. Токсините, които приемаме от околната среда и храненето,  се наричат екзотоксини.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *