ПЕТ ЕСТЕСТВЕНИ СТРАТЕГИИ, КОИТО МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ДА ЗАЩИТИМ ЗРЕНИЕТО СИ

 

 

Едно от най-ценните ни сетива е зрението. Лесно е да се приеме за даденост дарът да виждаме, докато не започне да се проваля.

Проучванията показват, че американците поставят здравето на очите на четвърто място сред здравните си интереси, което предполага, че милиони имат приятели или близки, които биха искали да намерят хранителните вещества, необходими за поддържането на добро зрение.

Ако сте от поколението бейби бум над 55, според мен има много действия, които можете да предприемете, за да поддържате здравето на очите си. Проучванията показват, че хората над 60-годишна възраст се нуждаят от още по-голяма подкрепа. Може да се нуждаете и от допълнителна подкрепа, ако споделяте някоя от следните характеристики:

  • Пушите
  • Имате затлъстяване
  • От бялата раса сте
  • Вие сте жена (жените имат нужда от повече подкрепа, отколкото мъжете)

Само защото сте млади, не означава, че трябва да пренебрегвате своето зрение. Здравето на очите може да изглежда като далечна грижа, когато си млад. Но ако прекарвате много време, взирайки се в компютъра, може би вече имате нужда от допълнителна подкрепа за здравето на очите. Увеличеното използване на компютри и видео дисплейни терминали (VDT) у дома и работата доведе до повишена нужда от поддържащи зрението добавки.

За съжаление повечето лекари вероятно ще кажат, че възможностите ви са ограничени. Но, според мен, те биха сгрешили. Както вече сте наясно, възможно е да помогнете за предпазване от щетите, нанасяни от свободните радикали, чрез внимателно отношение към това, което ядете, и разумно подбиране на хранителни добавки.

Но преди всичко, нека разгледаме няколко стратегии, свързани с вашия начин на живот, които ще подпомогнат грижата за собственото ви зрение:

  1. Прекратете пушенето. Пушенето увеличава производството на свободни радикали в цялото тяло и ви излага по много начини на риск за по-малко от оптималното здраве. Ако искате добро зрение през целия си живот, не можете да си позволите да рискувате по-малко от оптималното здраве на очите с цигарите.
  1. Грижете се за своята сърдечно-съдова система. Високото кръвно налягане може да причини увреждане на миниатюрните кръвоносни съдове на ретината, което пречи на свободното кръвообращение.
  2. Нормализирайте кръвната си захар. Излишната захар в кръвта може да изтегли течността от лещата на окото, засягайки способността ви да се фокусирате. А това може да увреди кръвоносните съдове на ретината, възпрепятствайки също така притока на кръв.
  1. Яжте много пресни, тъмнозелени листни зеленчуци, особено кейл. Майка ви е била права - яжте зеленчуци. Проучванията показват, че хранене, богато на тъмни листни зеленчуци, подпомага поддържането на здрави очи. И че онези, с най-висока консумация на богати на каротеноиди зеленчуци, особено богати на лутеин и зеаксантин, имат повишено здраве на зрението.
  2. Консумирайте богати на омега-3 храни, като например прясно уловена дива сьомга. Проучване, публикувано в изданието на Archives of Ophthalmology, установи, че консумирането на омега-3 мастни киселини играе защитна роля за здравето на зрението.

По Dr. J. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *