КАК ПРАВИЛНИЯТ СЪН НАМАЛЯВА ИНФЕКЦИЯТА

 

Екип от Университета в Тюбинген, ръководен от нашия сънародник Стоян Димитров и Лусиана Беседовски откри, че сънят може да бъде най-доброто лекарство. След като в предишна публикация показахме, че липсата на правилна хигиена на  съня може да ви пречи да отслабавате  /https://healthnearnature.com/2019/03/08/nyakolko-prichini-koito-vi-prechat-da-otslabnete/ /, днес ще видим, че правилният сън е едно от най-добрите средства за борба с инфекциите. И така, скъпи приятели, преди всичко трябва да се наспим добре!

I&V

Предишни изследвания показаха, че лишаването от сън има ефекта на физически стрес върху имунната система. Когато доброволците били будни в продължение на 29 часа, било установено, че броят на белите им кръвни клетки се увеличава през фазата на лишаването от сън.

Това е същият тип отговор, който обикновено виждате, когато сте болен или стресиран. Накратко, независимо дали сте физически стресирани, болни или лишени от сън, вашата имунна система става хиперактивна и започва да произвежда бели кръвни клетки - първата линия на защита на вашето тяло срещу чужди нашественици като инфекциозни агенти.

Повишените нива на белите кръвни клетки обикновено са признак на болест. С други думи, тялото ви реагира на лишаването от сън по същия начин, по който реагира на заболяване. Вашата имунна система, от своя страна, играе ключова роля в контролирането на възпалението в тялото ви и, ако не работи оптимално, способността ви да се преборите с инфекцията ще бъде нарушена. Както съобщи Science Daily:

"Сънят подобрява потенциалната способност на някои от имунните клетки на тялото да се прикрепят към своите цели. Проучването,  водено от Стоян Димитров и Лусиана Беседовски в Университета в Тюбинген, помага да се обясни как сънят може да пребори инфекция, докато други състояния, като хроничния стрес, могат да направят тялото по-податливо на заболяване.“

Когато се активират Ga (s)-свързаните рецепторни агонисти, имунната функция намалява

Когато имунната ви система усети чужд нашественик, като вирус, се изпращат белите кръвни клетки, известни като Т-клетки (сред другите). Залепващите протеини, наречени интегрини, позволяват на Т-клетката да се прикрепи към заразената мишена и да я убие.

Димитров и неговият екип решиха да изследват ефектите на сигналните молекули, наречени Ga(s)-свързани рецепторни агонисти. Тъй като е известно, че тези сигнални молекули имат имуноподтискащи ефекти, не е известно дали те могат да възпрепятстват активирането на интегрини в Т-клетките, което именно е това, което те се опитвали да установят тук.

Те открили, че някои Ga(s)-свързани рецепторни агонисти действително са попречили на Т-клетките да активират интегрини, след като мишената е била идентифицирана. Ga(s)-свързаните рецепторни агонисти, проявяващи този ефект, включват:

  • Адреналин и норадреналин (хормони)
  • Простагландин Е2 и D2 (провъзпалителни молекули)
  • Аденозин (невромодулатор)

Сънят помага на тялото ви да се бори с инфекцията

Известно е, че нивата на адреналин и простагландин намаляват по време на сън и е доказано, че и двете потискат активирането на интегрин, затова екипът продължава своето изследване чрез сравняване на Т-клетките, получени от доброволци по време на сън и по време на лишаване от сън (когато доброволците са били държани будни през цялата нощ).

Всички доброволци били заразени с цитомегаловирус (доброкачествен вирус), тъй като те са склонни да имат по-високи количества от антиген-специфични Т-клетки. Както се подозирало, се установило, че Т-клетките имат значително по-висока активация на интегрин по време на сън, отколкото по време на будност.

В крайна сметка, откритията показват, че когато спите, Ga (s)-свързаното рецепторно активиране е инхибирано и това е един важен начин, чрез който сънят помага на тялото да се бори с възпалението. Според Беседовски:

„Нашите резултати показват, че сънят има потенциал да повиши ефективността на реакциите на Т-клетките, което е особено важно в светлината на високо разпространените нарушения на съня и състоянията, характеризиращи се чрез нарушения съня, като депресия, хроничен стрес, стареене и работа на смени."

Д-р Луи ДеПало, професор по медицина, който не е участвал в проучването, заяви пред Ройтерс:

„Много клинични проучвания показват, че хората, които не получават качествен или достатъчен сън, са по-склонни да се разболеят след излагане на вируси.Това проучване показва още един молекулярен път, при който доброто качество и количеството на съня може да доведе до имуно-поддържащи ефекти чрез имунни клетки, наречени Т-клетки."

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/02/28/how-proper-sleep-lowers-infection.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190228Z2&et_cid=DM270343&et_rid=556350727

Written by Dr. Joseph Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *