ХРАНИ И НАПИТКИ, КОИТО НИ ПРЕЧАТ ДА ОТСЛАБНЕМ

 

Напитки като  празни калории

Не пийте калориите си! Лесно е да свикнете да пиете безалкохолни напитки, сок, енергийна напитка, карамел лате или спортни напитки тук и там през целия ден. Всяка една от тях добавя калории. И става по-трудно като се складират мазнини на два фронта.

Първият проблем е гладът. Макар че подсладените напитки добавят калории към ежедневието ви, те не засищат. Тялото ви едва ги регистрира като храна, така че е лесно да изпивате няколко, без да се чувствате сити.

Другият проблем е, че дори и да са само няколко подсладени напитки на ден, калориите се добавят бързо. Изследванията показват, че 1 на всеки 4 американци пият най-малко 200 калории всеки ден. Ако добавяте тези калории към вашето ежедневно хранене, това прави 73000 калории за една година. Това е еквивалент на повече от 10 килограма телесни мазнини. Така че самото отказване от тези напитки, може да ви помогне да загубите много от теглото си в течение на една година.

Премахване на фалшивите здравословни храни

 

Понякога нездравословна храна се маскира като нещо здравословно. Колко разочароващо! Спестете си разочарованието като идентифицирате тези „здравословни“ храни.

  • Сок и шейкове: Само защото е направено от плодове и зеленчуци не го прави здравословно. Тези на пръв поглед здравословни храни приемат едно от най-големите предимства на плодовете и зеленчуците – фибрите, и го премахват, оставяйки много захар в повечето случаи. Зелените сокове могат да бъдат по-добър залог, ако имате нужда от справянето с някакъв проблем. Смутитата/шейковете могат да съдържат и сладолед или кисело мляко с високо съдържание на мазнини, така че внимателно проверявайте списъка на съставките.

 

  • Протеинов бар и мюсли бар: Когато ги виждате на рафта в хранителния магазин сигурно си мислите за атлети и дълги походи. Но средният протеинов или мюсли бар има толкова захар, колкото в шоколадче или в бонбони.

 

  • Многозърнести и пшенични хлебчета: Забелязвате този хляб в магазина и смътно се сещате нещо за цели зърна. В края на краищата, пшеницата е зърно, нали? Проблемът е, че това не са здравословни пълнозърнести хлябове, освен ако опаковката специално не казва така. Когато се съмнявате, проверете хранителните факти за съдържанието на фибри. В пълнозърнестия хляб трябва да има около 3-5 грама фибри на филия, което именно го прави по-здравословна алтернатива. Тези фалшиви здравословни храни често съдържат 1 грам или по-малко.

 

Храненето пред телевизора е вреден навик

Макар и да не „носи“ само по себе си допълнителни килограми, колкото повече време прекарвате пред телевизора, толкова по-вероятно е да ядете безразсъдно. Това е рисковано за всеки, който иска да промени хранителните си навици, за да отслабне. Проучванията показват, че разсеяното хранене обикновено означава повече храна. Когато сте разсеяни, сте склонни да забравяте какво сте яли и колко сте яли, а това означава, че е по-вероятно да ядете по-късно отново.

Нужни са около 20 минути, за да може стомахът ви да каже на мозъка ви, че сте сити, така че забавянето на темпото и наслаждаването на храната ви помага да се задоволите с по-малко храна. Така че, вместо да дъвчете пред телевизора, опитайте се да ядете без  разсейване. Вземете по-малки хапки, дъвчете хубаво. Сложете таймера на 20 минути преди да поискате втора порция. Друг трик е да ядете с недоминиращата си ръка, което ще ви кара да внимавате.

Поставяйте си цели и ги следвайте

Ако искате да промените нещо в живота – независимо дали да печелите повече, да подобрявате връзките си или да намалявате теглото си, целите могат да помогнат. Поставянето на цели може да ви помогне в отслабването, но, дори още по-важното, може да ви помогне, когато поддържате новия си по-здравословен начин на живот. А има няколко правила, които могат да бъдат полезни при определянето на такива цели.

.

На първо място, направете целите си точни. Само очакването да ядете по-малко не е достатъчно – решете колко по-малко, по-точно. Какви храни ще премахнете? Какво ще добавите? Колко често? Също така, ако вашата цел е измерима, ще имате стандарт, който да използвате, за да видите дали сте били верни или не на целта си. И накрая, уверете се, че вашата цел е проследима – нещо като загуба на определен брой килограми за определен период от време. Ако не постигнете всичките си цели, друга важна стъпка е да простите на себе си и да започнете отново. Всеки ден ви предлага нова възможност да започнете постигането на здравен напредък, който вие желаете и от който вашето тяло се нуждае.

https://www.medicinenet.com/weight_loss_problems_solutions/article.htm?ecd=mnl_spc_021119

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *