КАКВО СЕ СЛУЧВА, КОГАТО СПИМ?

 

Нобелова награда по медицина или физиология за 2017 г. беше присъдена на трима учени: Джефри Хол (Jeffrey Hall) от Университета на щата Мейн, Майкъл Росбаш (Michael Rosbash) на  Университета Брандис в Масачузетс и Майкъл Йънг (Michael Young) от университета Рокфелер в Ню Йорк. Наградата им беше присъдена за изследване на биологичния часовник на човека. Оказа се, че   функцията на биологичните часовници се основава на един и същ принцип в клетките на всички многоклетъчни организми.

Носителите на Нобелова  награда успяха да изолират гена (наречен периодичен ген - period gene), който контролира нашия ежедневен биологичен ритъм. Те показаха, че този ген кодира протеин (PER), който се натрупва в клетките през нощта, а след това се разгражда през деня. Впоследствие те идентифицират допълнителни протеинови компоненти, показвайки механизма, уреждащ самоподдържащия се часовников механизъм вътре в клетката. Използвайки тези последни открития, професор  Матю Уокър, доктор на науките, основател и директор на Център за науката за съня на човека в Калифорнийския университет и автор на книгата "Защо спим: новата наука за съня и сънищата", споделя последното открития за съня и как сънят влияе на почти всяка област от нашето физическо и психическо здраве.

I&V

 

Защо спим? За много амбициозни и движещи се хора сънят може да изглежда като нещо досадно без ясна цел. Сънят далеч не е загуба на време. Сънят изпълнява много важни функции и без него тялото (и умът) започва да се разпада и пропуква по шевовете.  Например, сънят е необходим за:

  • Поддържане на метаболитна хомеостаза в мозъка ви. Безсънието е свързано с митохондриален стрес, а без достатъчно сън настъпва невронова дегенерация, която може да доведе до деменция. Изследванията на животни разкриват, че непостоянният, прекъсван сън води до значително и необратимо мозъчно увреждане.

Мишките губят 25% от невроните, локализирани в техния locus coeruleus, ядрото на мозъчния ствол, свързано с пробуждането, безсънието и определени когнитивни процеси. По подобен начин изследванията, публикувани в списание Neurobiology of Aging, сочат, че хората с хронични проблеми със съня развиват болестта на Алцхаймер по-рано от тези, които спят добре.

  • Поддържане на биологична хомеостаза. Вашето тяло съдържа множество часовници, които регулират всичко – от метаболизма до психологическото функциониране. Когато нарушавате циркадния си ритъм като не получавате достатъчно сън, резултатите каскадно преминават през вашата система, повишават кръвното налягане, нарушават хормоните на глада и кръвната захар, увеличават експресията на гените, свързани с възпаление, имунна възбудимост, диабет, риск от рак и стрес, и много други.

Макар главният часовник във вашия мозък да синхронизира телесните функции, за да съответстват на 24-часовия цикъл на светлина и тъмнина, всеки орган, всъщност всяка клетка, има свой биологичен часовник. Нобеловата награда за медицина миналата година бе присъдена за откриването на тези биологични часовници.

Дори половината от вашите гени доказано да са под циркадния контрол, включването и изключването е на циклични вълни. Всички тези часовници, макар и с малко по-различни ритми, са синхронизирани с главния часовник в мозъка ви. Излишно е да казвам, че когато тези часовници се десинхронизират, може да настъпи широк спектър от здравни проблеми.

  • Отстраняване на токсични отпадъци от мозъка ви чрез глимфатната система. Тази система увеличава активността си по време на дълбок сън, като по този начин позволява на мозъка да изчиства токсините, включително вредните протеини, свързани с мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер. Чрез изпомпване на церебрална спинална течност през тъканите на мозъка глимфатната система изхвърля отпадъците от вашия мозък обратно в циркулационната система на тялото. Оттам, отпадъците в крайна сметка достигат до черния дроб, където могат да бъдат елиминирани.
  • Формиране на паметта, извличане на смисъла от житейските събития и подобряване на действията през деня. По време на сън, мозъкът събира и извлича смисъл от събитията от деня, благоприятствайки по този начин прозренията към случващото се в живота ви. Сънят увеличава вашата способност да получавате прозрения, които иначе биха останали около 250% неуловими.

Сънищата също играят важна роля. Освен че ви помага да получите представа какво се случва в живота ви, тестовете разкриват, че сънуването на извършване на някаква дейност увеличава действителното физическо представяне десет пъти. В състояние на сън мозъкът ви всъщност обработва информация на няколко нива. Целият ви мозък е ангажиран.

Част от мозъка е зает със стабилизиране, усилване и интегриране на нови спомени. Също така извлича правилата и "същността" на случващото се. Тогава, по време на сънуването, старите и новите спомени се интегрират, за да образуват едно ново цяло, и са представени възможни бъдещи перспективи. (Това е, което всъщност възприемате като "действието" на вашия сън.) Общата сума на тези процеси тогава ви позволява да видите смисъла на живота си.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archiveнk/2018/03/29/why-do-you-need-sleep.aspx

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *