ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕДОСТАТЪЧНИЯ СЪН

 

В миналата публикация говорихме за Нобеловата награда по медицина или физиология, която  беше присъдена  за изследване на биологичния часовник на човека. Оказа се, че   функцията на биологичните часовници се основава на един и същ принцип в клетките на всички многоклетъчни организми.

 Използвайки тези последни открития, професор  Матю Уокър, доктор на науките, основател и директор на Център за науката за съня на човека в Калифорнийския университет и автор на книгата "Защо спим: новата наука за съня и сънищата", споделя последното открития за съня и как сънят влияе на почти всяка област от нашето физическо и психическо здраве. Днес ще говорим за последиците от недостатъчния сън.

I&V

Като се има предвид факта, че сънят играе ключова роля във всичко –  от генна експресия и хормонално регулиране до мозъчната детоксикация и познание, става ясно, че няма много аспекти от вашия живот, които могат да протичат невредими, когато икономисвате от съня си. Ето няколко примера за здравните проблеми, свързани с недостатъчния сън:

 • Нарушена памет и намалена способност за научаване на нови неща. Поради изключването на хипокампуса, вие ще се окажете с 40% дефицит в мозъка си по отношение на способността му да създава нови спомени, когато сте лишени от сън.
 • Намалена продуктивност на работното място и слаби оценки в училище.
 • Намалена способност за изпълнение на задачи.
 • Намалена атлетична изява.
 • Намалена креативност на работното място или в други дейности.
 • Забавено време за реакция, увеличаване на риска от злополуки на пътя и на работното място.
 • Получаването на по-малко от шест часа сън ви оставя когнитивно увреден. През 2013 г. сънливи шофьори причиниха 72 000 автомобилни катастрофи, в които 800 американци бяха убити, а 44 000 бяха ранени. Дори една-единствена нощ на сън само от четири до шест часа може да повлияе на способността ви да мислите ясно на следващия ден.
 • Повишен риск от неврологични проблеми, вариращи от депресия до деменция и болест на Алцхаймер. Вашата кръвно-мозъчна бариера става по-пропусклива с възрастта, позволявайки повече токсини да влязат. Това, свързано с намалената ефективност на глимфатичната система поради недостига на сън, позволява по-бързо увреждане на мозъка и това влошаване се смята, че играе важна роля в развитието на болестта на Алцхаймер.
 • Повишен риск от диабет тип 2. В едно проучване "прекомерна сънливост през деня" повишава риска от диабет тип 2 с 56%.
 • Намалена имунна функция. Проучване предполага, че дълбокият сън засилва имунологичните спомени от преди срещани патогени. По този начин имунната система е в състояние да постигне много по-бърза и по-ефективна реакция, когато даден антиген се срещне за втори път.
 • Повишен риск от затлъстяване.
 • Повишен риск от рак. Туморите растат два до три пъти по-бързо при лабораторни животни с тежка дисфункция на съня. Основният механизъм, за който се смята, че е отговорен за този ефект, е разрушаването на производството на мелатонин, хормон с антиоксидантна и противоракова дейност.

Мелатонинът потиска и пролиферацията на раковите клетки, и предизвиква апоптоза на раковите клетки (самоунищожение). Мелатонинът също така пречи на ново кръвоснабдяване на туморите, необходимо за техния бърз растеж (ангиогенеза).

 • Повишен риск от високо кръвно налягане, инфаркти и сърдечно-съдови заболявания. Както отбелязва проф. Уокър, "През пролетта, когато губим един час сън, виждаме последвало 24% увеличение на сърдечните удари. През есента, когато спечелим един час сън, виждаме 21% спад в сърдечните удари. Ето колко крехко е тялото ви дори с най-малките смущения на съня… "

В книгата си д-р Уокър цитира и японски проучвания, които показват, че при мъже работници със средно шест часа сън на нощ или по-малко, е с 400 до 500% по-вероятно да претърпят един или повече сърдечни арести, отколкото тези, които получават повече от шест часа сън всяка нощ.

Други изследвания показват, че жените, които получават по-малко от четири часа сън на нощ, удвояват риска от смърт от сърдечно заболяване. В друго проучване възрастни, които са спали по-малко от пет часа на нощ, имат 50% повече коронарен калций, признак на задаващо се сърдечно заболяване, отколкото тези, които редовно получават седем часа сън.

 • Повишен риск от остеопороза.
 • Повишен риск от болки и свързани с болката състояния като фибромиалгия. В едно проучване лошият или недостатъчният сън е най-силният предиктор за болка при възрастни над 50.
 • Повишена податливост към стомашни язви.
 • Нарушена сексуална функция.
 • Нарушена регулация на емоциите и емоционалното възприятие. Вашата амигдала, една от централните области на мозъка за генериране на силни емоционални реакции, включително негативни, става около 60% по-реактивна, отколкото обикновено, когато сте спали лошо или недостатъчно, което води до повишена емоционална интензивност и нестабилност.
 • Повишен риск от депресия и тревожност (включително посттравматично стресово разстройство), шизофрения и самоубийство. Всъщност изследователите не са успели да открият нито едно психично състояние, при което сънят на пациента да е нормален.
 • Преждевременно стареене чрез възпрепятстване производството на хормона на растежа, който обикновено се освобождава от хипофизната жлеза по време на дълбок сън.
 • Повишен риск от смърт поради каквато и да е причина. В сравнение с хората без безсъние, смъртността от всички причини при тезихората с хронична безсъние е 300% по-висока.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archiveнk/2018/03/29/why-do-you-need-sleep.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *