ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА НА ХРАНИТЕ ЗАСТРАШАВА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

 

Години наред се застъпвах за органична диета, която: оптимизира здравето ви,  избягва обичайните здравословни проблеми и  помага за възстановяването на околната среда. Изборът на органични храни намалява излагането на пестициди, хербициди , генетично модифицирани храни, синтетични хранителни добавки и нано съставки , много от които не се появяват на етикета на храните.

В допълнение към опазването на околната среда и възстановяването на почвата, закупуването на биологични продукти също подкрепя хуманното отношение към животните и насърчава биоразнообразието на растенията и дивата природа. За съжаление, американците не само ядат преобладаващата част от преработените храни, но 57,9% от тях са ултрапреработени 1 - продукти в далечния край на "значително променения" спектър, които са били силно свързани със затлъстяването, 2 заболявания и ранна смърт в редица случаи. проучвания. 3 , 4 , 5 , 6 , 7

Развитият свят като цяло изяжда значителни количества преработени храни, а статистиката за болестите разкрива последиците от тази тенденция. Всяка храна, която не е директно от лоза, земя, храст, вода или дърво, се счита за обработена.

В зависимост от размера на промяната, храната преминава през обработка, която може да бъде минимална или значима. Например замразените плодове обикновено се обработват минимално, докато пицата, содата, микровълновите ястия и лабораторно създадените алтернативи за месо, попадат в ултрапреработената категория. 8

Повишаването на преработената и ултрапреработена храна като хранителни продукти също има до голяма степен скрито въздействие, тъй като застрашава цялостната продоволствена сигурност. Докато градините, в които се отглеждат продукти за собствена консумация, са станали по-популярни през последните години, все пак доста малко са тези, които отглеждат собствените си храни тези дни, вместо да разчитат на преработени  от магазина за хранителни стоки, голяма част от които са направени с патентовани GE съставки.

Кой печели най-много от храната на GE? Притежателите на патенти - големи, мултинационални корпорации, са длъжни да се възползват от своите акционери, а не от местната общност, в която се отглеждат културите, и се възползват от печалбите. Вандана Шива, доктор на науките, е открит критик 9 на индустриалното хранене на храни и поглъщането на храни от GE, особено като подчертава многото социални и екологични проблеми, които създава патентованата система за храна.

В неотдавнашна статия в  Independent Science News , 10 Шива обсъжда прогресивните  опити за индустриализация на световната хранителна система с повече фалшиви храни и фалшиви меса, както и унищожаването, което неизбежно следва:

„Храната не е стока, не е„ нещо “, които се събира механично и изкуствено в лаборатории и фабрики. Храната е живот. Храната притежава приноса на всички същества, които създават хранителната мрежа, и притежава потенциала за поддържане и възстановяване на мрежата на живота.

Храната също така притежава потенциал за здраве и болест, в зависимост от това как е отгледана и обработена… Както древният Упанишад ни напомня: „Всичко е храна, всичко е нещо друго“…

Хипократ каза: "Нека храната е твоето лекарство." В Аюрведа, древната наука за живота на Индия, храната се нарича „сарваушадха“, лекарството, което лекува всички болести.

Промишлените хранителни системи са намалили храната до дадена стока, до „неща“, които след това могат да бъдат изградени в лабораторията. В този процес здравето на планетата и здравето ни са почти унищожени.

75% от планетарното унищожаване на почвата, водата, биологичното разнообразие и 50% от емисиите на парникови газове идват от индустриалното земеделие, което също допринася за 75% от хроничните заболявания, свързани с храната.

Важно е да се отбележи, че индустриализацията на селското стопанство, в която тежката употреба на химикали е норма, денатурира почвата, унищожава плодородието и не връща обратно органичната материя в нея. В резултат на това то деградира земята и я превръща в пустиня - пълната противоположност на това, което прави здравата система.

Индустриалното земеделие също заплашва световните водоизточници , изтощавайки водоносните слоеве по-бързо, отколкото те могат да пълнят и замърсяват остатъците от токсични химикали и излишните хранителни вещества, които водят до токсичен растеж на водорасли, което води до големи мъртви зони. Разнообразието на растенията и дивата природа - особено опрашващите насекоми - също са унищожени от химическата монокултура.

Когато погледнете целия екологичен цикъл, можете ясно да видите как индустриалното земеделие е основен двигател на прогресивното унищожение, но този деструктивен цикъл се защитава в името на достъпна храна и необходимостта да се хранят масите. Въпреки че със сигурност трябва да увеличим производството на храни на достъпни цени, сегашната система е невероятно късоглед.

Въпреки че в момента може да е полезно, въздействието върху околната среда създава свят, в който бъдещите поколения няма да могат да отглеждат храна или да намерят питейна вода. Може да звучи като преувеличаване на страха, но наистина сме много близо до времето, в което огромното население ще бъде унищожено, за да не променим радикално и бързо курса.

Важно е да осъзнаете, че след като почвеният слой е унищожен, не можете да отглеждате храна, независимо колко химикали добавяте към нея. През 2014 г. Мария-Хелена Семедо, заместник-генерален директор на природните ресурси на Организацията на ООН за прехрана и земеделие, предупреди, че при сегашното ниво на деградация на горния слой на почвата, целия почвен слой на света ще изчезне за по-малко от 60 години. 11

Днес това означава, че може да имаме само около 55 години. Недостигът на вода също се превръща в неотложен проблем по света.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/07/03/fake-food.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190703Z2&et_cid=DM303357&et_rid=654114139

Analysis by Dr. Joseph Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *