ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

ПРОЩАВАЙТЕ И ПРОСТЕНИ ЩЕ БЪДЕТЕ!
ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЛУКА

Много често, когато горещо препоръчвам някой елемент заради многопосочната  подкрепа, която оказва, се натъквам на следното възражение: “Как е възможно един и същ елемент да помага при различни състояния? Не може да бъде. Или за това, или за другото”, казват с прозираща подозрителност.

Моят опит и  данните от научните изследвания категорично доказват  разностранното приложение на определени нутриенти.  Ето например мнението на Dr. Andrew Saul, който над 30 години се занимава с такива проучвания: “Друг проблем в представата на хората е, че един нутриент е добър за прекалено много неща. Например, витамин Е е добър срещу заболявания на сърцето, помага и при изгаряния, добър е за намаляне на пристъпите при тийнейджъри с епилепсия. Това е доста разностранно. Да видим и витамин С - той е прекалено добър за твърде много неща, включително и за регулирането на кръвната захар, за подобряване на настроението при депресия.

Причината един витамин да лекува толкова много болести, продължава Dr. Saul, е защото липсата му поражда също толкова много болести. Има само около 20-ина хранителни вещества. Но във вашето тяло протичат хиляди химични реакции. Логично е, че навсякъде, където витамините посредничат, един витамин ще участва в многобройни реакции. Същото важи и за минералите. Съществува стара медицинска аксиома – “a pill for every ill. Но това не важи при естествените хранителни вещества.”

Тези изводи се подкрепят и от моя опит. Хранителните добавки, които използвам, са неизменна част от ежедневната ми храна и организмът ми е благодарен за това. Как разбирам това? Ами просто се чувствам прекрасно! Знаете ли, опитът ми ежедневно доказва, че именно начина, по който се чувстваме, е точен индикатор. Постоянно срещам хора, които отиват на изследвания, защото не се чувстват добре и след като видят резултатите, ми се обаждат: “Всичко е в норма! Нищо ми няма!” Бих се радвала заедно с тях, но фактът, че не си се чувствал добре е далеч по-показателен от каквито и резултати да ми сочи конкретното изследване. Това е моето мнение. Когато съпругът на една моя приятелка внезапно почина от сърце, я попитах защо не са взели мерки, тя ми отговори: “беше ходил на изследвания и резултатите му бяха много добри – всичко беше в норма”...

Много автори посвещават години на анализи и изследвания, за да помогнат на хората да се ориентират. Един такъв прекрасен автор е д-р Ф. Батмангелидж. Когато преди доста години за първи път прочетох негова книга, много ме впечатли фактът, че сигналът за жажда и сигналът за глад е един и същ. Нали разбирате до какво може да доведе неразбирането на сигналите? Върлуващата в световен мащаб епидемия от затлъстяване доказва, че ние приемаме този сигнал предимно като сигнал за глад! Не се ли ужасявате от нарастващият брой затлъстели деца? Цената на собствената неинформираност е висока! И вместо да открием истинския смисъл на сигнала, напълно първосигнално започваме да задоволяваме глада си с най-разнообразни, измислени, “мъртви” и нека признаем – много вкусни храни, които изобилстват навсякъде с все по-красиви опаковки, с все “по-вкусни” химикали, “франкенщайн-храни”, както ги нарича проф. Кеслър и за чиито теории ще говорим в следващата глава.

Просто, когато усетите чувство на глад, изпийте една чаша чиста, хубава, структурирана (по смисъла на проф. д-р Масару Емото) вода и тялото ще ви бъде благодарно. Дори и да се окаже, че сигналът е за глад, поетата вода е приета от тялото като еликсир, защото, както ще видим по-нататък, дехидратацията е поредната диагноза на днешния човек.

Докато сме на темата за водата, бих искала да ви препоръчам книгите на проф. д-р Масару Емото не само заради невероятните послания, с които ни запознава, но и заради впечатляващите фотографии, които ще ви подскажат как бихте могли да превърнете тялото си в бижу, а може би и любителите на хеви метъла ще бъдат неочаквано изненадани. А също и тези, които със стърчащи от ушите жици гледат с празен поглед, кимащи хаотично като поразени от Паркинсон хора. (Беше отдавна, когато за първи път в автобуса видях едно момче, в неестествена поза и с Паркинсонови движения и си казах: “Горкото момче. Да пази Господ”. После видях слушалките му и разбрах грешката си. Всъщност, чия е грешката?)

За да избегнем друго объркване, което може да води до системно преяждане, добре е, когато изпитваме чувство на глад, да помислим дали апестатът не подсеща, че трябва да се внесат полезни вещества. Отдалечени от природата и нейните пълноценни блага, които директно ни е предоставяла и чрез тях е задоволявала тази потребност, днес ние реагираме на този сигнал по един единствен начин – като се храним. А в 99 % от случаите храната е готова, преработена, лишена от полезни вещества и ние отново чуваме апестата. Той отново и отново, и отново алармира, защото не се отчита наличност на очакваните полезни вещества. И отново се храним. Неприятната новина е, че апестатът престава да алармира едва и само тогава, когато организмът си набави необходимите хранителни вещества. Разбирате докъде води този омагьосан кръг, нали? Защо ли затлъстяването добива епидемични размери и вече засяга малките и младите?

Ето защо особено много обичам да работя с младите и се радвам, когато проявяват интерес към опазването на здравето. Те все още имат възможността да се радват на добро здраве, но и да променят навиците си, избягвайки тежките последствия. Препоръката на известния и на българския читател д-р Бари Сиърс към своите пациенти, желаещи да отслабнат, е, че “най-доброто време за ядене е, когато не ви се яде”. Перифразирайки неговите думи, бих казала: най-доброто време днес да започнете да си добавяте важните хранителни вещества е, когато сте млад и здрав, т.е. своевременно.  Имате и шанса навреме реално да се възползвате от предимството на знанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *