ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Патрик Холфорд дава любопитни факти около историята с обявяването на лошия холестерол като причина за сърдечно-съдовите заболявания. Тя тръгва от експериментите на д-р Аничков още през 1913 г., който  хранел зайци с богата на холестерол храна и открива, че холестеролът предизвиква сърдечно-съдовите заболявания.  Но това, което трябва да се отбележи е, че зайците са вегетарианци и организмът им не е снабден с механизъм за обработване на животинската мазнина. Така или иначе, колелото се е завъртяло.

Тъй като все пак се е установило, че мастните отлагания при хора със сърдечно-съдови заболявания съдържат много високи нива на лош холестерол в кръвта, вероятно причинен от изобилния холестерол в храната, връзката високо ниво на холестерол и сърдечно-съдови заболявания е направена. И действа години наред.

Редица проучвания показват, че именно високите нива на хомоцистеина, както е твърдял проф. Маккъли, имат значение за развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Колкото по-високи са нивата, толкова по-голям риск има от инфаркт, инсулт, слабо оросяване на крайниците, деменция и т.н.

И тук отново “благородната цел” измества мисълта за последствията. Ето как със силата на убеждението се наложи масовата употреба на маргарина като част от “грижата за здравето”. Но беше “забравено” да се отбележи, че маргаринът съдържа слънчогледово олио, в което има 70 пъти повече омега-6 от омега-3, соево олио (7 пъти повече) и рапично олио (само 3 пъти повече).

И макар че тази промяна помогна за понижаване нивото на холестерола, тя причини внезапно повишаване на възпалителните заболявания, а в някои страни и дори на сърдечните удари, например в Израел, където по религиозни причини се консумира главно растителен маргарин, богат на омега-6 и слънчогледово олио. В Йерусалим проф. д-р Елиот Бери установява връзката между сърдечно-съдовите болести, затлъстяването и високите нива на омега-6 у израелците. Не мога да не спомена забележката на д-р Бери: “Не вярвам в много неща, освен в Бог, разбира се, и във важността на съотношението между омега-6 и омега-3”. Така се появи “израелският парадокс”, който се изразява в едни от най-ниските нива на холестерол в западните държави, съчетани с едни от най-високите нива на сърдечни инфаркти и затлъстяване.

Д-р Давид Серван-Шрайбер продължава коментара си за мистериите така: транс-мазнините се използват при фабрично преработената храна – сладки и солени бисквити, чипс, сладкарски изделия и т.н. Те съдържат мазнини, богати на омега-6, променени по такъв начин, че се втвърдяват при стайна температура (иначе са течни). Това ги прави по-трудно смилаеми и дори още по-възпалителни. Предимството им е, че не гренясват. Тъкмо поради това се използват в почти всяка фабрично преработена храна, предназначена да изкара седмици и месеци по рафтовете в магазините. Следователно, причините да се използват транс-мазнините са чисто индустриални и комерсиални. Те дори не съществуваха преди Втората световна война. Тези мазнини са сред най-вредните за здравето ни.

Най-после, заключава д-р Серван-Шрайбер, имаме обяснение за едновременните епидемии от рак и затлъстяване. Промените в храненето ни през последния половин век посочват виновника: дисбалансът в съотношението на есенциалните мастни киселини, водещ до свръхконсумация на омега-6. Този невероятен дисбаланс спомага едновременно и за растежа на мастни клетки, и за възпалението, което оказва драматично тежко влияние върху здравето ни. Ето защо тази връзка трябва да се приема сериозно от хората, които желаят да се предпазват от болести. И все пак, нека имаме предвид, че съдържанието на омега-3 и омега-6 в човешкото тяло може да бъде променено като започнем да храним по различен начин животните, които осигуряват храната ни.

Връзката между омега-3 и омега-6 е ключова за разбиране биохимията на затлъстяването, но не по-малко важно е да обясним защо храната се превърна в зависимост.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *