ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

iliana_bookcover-210x300-1-210x300

Добър източник на калций ли е млякото?

Противно на общоприетото схващане, продаваното мляко не е най-добрият начин да получите на калций. Според notmilk.com, американките са консумирали средно по един литър мляко на ден през живота си, а вече 30 милиона американки имат остеопороза. Поглъщането на млечни продукти и пиенето на мляко не предотвратява загубата на костна тъкан. В действителност, загубата на костна тъкан се е ускорила чрез прекомерното консумиране на протеин, а млякото често е наричано “течно месо”.

В края на краищата, откъде кравите получават калций за големите си кости? Познахте ... от растенията! Заедно с калция, който кравите консумират от растенията, има голямо количество магнезий, който е необходим на организма, за да усвои и действително пълноценно да използва калция.

Калцият в кравето мляко и в млечните продукти като цяло по същество е безполезен, защото не разполага с достатъчно съдържание на магнезий. Нациите с най-високото потребление на мляко и млечни продукти също имат най-високи нива на остеопороза.

КАЛЦИЯТ всъщност е минералът с най-внушително присъствие в тялото ни – около 1-1,5 кг. Основното натрупване на калция е в костите и зъбите (96%), тъй като той е необходим за осигуряване на устойчива структура на скелета. Калцият е особено важен в детството, когата костите растат, а също при по-възрастните, защото способностите да се усвоява калций намалява с възрастта. Останалото количество калций се намира в нервите, мускулите и кръвта. Като действа заедно с магнезия, калцият подпомага “стартирането” на нервите и мускулите, съответно и сърдечния мускул, нормалния сърдечен ритъм и кръвосъсирването. Той е важен елемент за подържането на киселинно-алкалния баланс. Всяка една нервна и мускулна реакция използва калций! 

Способността да се използва калцият зависи не само от поетото количество, но и от усвояването му. Усвоените количества зависят от храната, но обикновено са около 20-30%. Балансът на калция в организма се подобрява от приемането на подходящи количества витамин D и упражнения с вдигане на тежести. Той се влошава при дефицит на витамин D, действие на олово, консумация на алкохол, кафе и чай или липса на солна киселина, произвеждана в стомаха (затова и антиацидите носят риск).

Симтомите на дефицит са схващане на мускулите, тремор или спазми, безсъние, нервност, болки в ставите, остеоартрит, развалени зъби и високо кръвно налягане. Острият дефицит причинява остеопороза.

При здравите хора опасността от токсичност е малка, тъй като организмът изхвърля излишните количества. Някои народи консумират излишък от два грама на ден с храната, така че това количество се смята за несъмнено безопасно.

Калцият взаимодейства с магнезия и фосфора, така че добавка от него трябва да се дава само на хора с адекватно приемане на магнезий и фосфор или добавяне на тези елементи. Фосфорът рядко е дефицитен, докато магнезиевият дефицит е много разпространен.

Полезна насока дава изследването на Fleur Hupston: препоръчва се поддържането на високи нива на калций, магнезий и калий като средство за намаляване на високото кръвно налягане и подпомагане на здравето.

Една от любимите ми напитки е нектарът от алое вера с боровинки. По тази причина статията на Jonathan Benson привлече вниманието ми, тъй като цитираните от него изследвания ми дават още едно доказателство за подходящия избор в нова, неочаквана за мен светлина. Изследване, публикувано в списание Bone and Mineral Research, показва, че компонентите, съдържащи се в боровинките, стимулират развитието на костите.

ВАША ИЛИАНА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *