ЗАХАРТА Е ГОРИВО ЗА РАСТЕЖ НА ТУМОРИ

 

Изследователски екип от университета в Минесота проследи внимателно хиляди мъже и жени, участващи в китайското здравно проучване в Сингапур в продължение на 14 години. В края на изследването, публикувано този месец в списанието Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, екипът откри, че тези, които пият две или повече безалкохолни напитки седмично, имат 87% по-висок риск от развитие на рак на панкреаса.

Д-р Марк Перейра, водещият изследовател на проучването, предупреждава, че тези открития вероятно се отнасят и за САЩ, както и за други индустриализирани държави. „Сингапур е богата държава с отлични здравни грижи“, каза той. „Любимите забавления са яденето и пазаруването, така че резултатите трябва да се прилагат и за други западни страни.“

Колкото и да е странно, тези, които са пили плодов сок, който може да съдържа толкова захар, колкото и безалкохолните напитки, не са имали същия риск от рак. Перейра предполага, че пиещите безалкохолни напитки  може да имат лоши здравословни навици, което повишава риска от заболяване. От изследваните в Сингапур, хората, които пият безалкохолни напитки, са по-склонни да пушат и да ядат червено месо - два фактора на начина на живот, вече свързани с рака.

Връзката между захарта и рака на панкреаса има смисъл: инсулинът, който помага на тялото да усвоява захарта, се прави в панкреаса. Изследователите подозират, че подсладените безалкохолни напитки пречат на нивата на инсулин в организма, което след това допринася за растежа на раковите клетки в панкреаса.

Диабетът, друго заболяване, при което производството на инсулин в организма е компрометирано, е известен рисков фактор за рак на панкреаса. Появата на диабет по-късно в живота също може да бъде ранен симптом.

Определянето на причината за рака на панкреаса може да спаси хиляди животи годишно: 230000 души се диагностицират по целия свят всяка година, а Американското дружество за борба с рака изчислява, че само 5% оцеляват пет години.

Но проучването не е окончателен отговор. От изследваните 60 000 индивида 140 са развили рак на панкреаса. От тях 18 случая възникнали при пациенти, които са консумирали големи количества безалкохолни напитки, 12 – при такива, които са пили безалкохолни напитки от време на време, и 110 – при такива, които никога не са консумирали сладките напитки.

В своя анализ изследователите признават, че малкият брой ограничава силата на данните и „дава потенциал за асоцииране на шансове“. Екипът цитира и четири предишни проучвания, които откриват малка или никаква връзка между безалкохолните напитки и рака на панкреаса.

Има няколко окончателни или предполагаеми причини за рак на панкреаса, което прави това изследване още по-трудно за интерпретиране. Освен консумацията на червено месо, тютюнопушенето и диабета, рисковите фактори включват генетика, етническа принадлежност, старост, затлъстяване и дори прекомерна консумация на алкохол.

Американската асоциация по сърдечни болести съветва жените да консумират по-малко от 6,5 чаени лъжички добавена захар на ден, а мъжете трябва да ограничат консумацията им до 9,5 чаени лъжички. Като се има предвид, че една кутия безалкохолна напитка съдържа 13 чаени лъжички, американците би било разумно да ги ограничат, независимо дали са мотивирани или не от потенциален риск от рак.

https://drdekel.com/content/sugar-fuels-tumor-growth

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *