ТЕРМОГРАФИЯ НА ГЪРДАТА – АЛТЕРНАТИВНА МАМОГРАФИЯ?

 

Ако попитате десет жени или мъже дали са запознати с термографията на гърдата, девет биха казали „не“. Това е изненадващ факт, тъй като медицинската термография се използва от началото на 70-те, а модалността е одобрена от FDA през 1982 г. за откриване на рак на гърдата и оценка на риска като допълнение към мамографията.

Причината, поради която толкова малко хора знаят за термографията на гърдата, е, че лечебното заведение, Американското дружество за борба с рака и повечето женски организации все още много удобно препоръчват мамография. Разликата между двата метода е дълбока.

Мамографията, подобно на ЯМР и сонографията, е анатомично изследване; разглежда анатомичните промени на гърдата. Може да отнеме до десет години туморът да нарасне до достатъчен размер, за да бъде открит или чрез мамография, или чрез физикален преглед. По това време туморът е постигнал повече от 25 удвоения на злокачествената клетъчна колония и може би вече е метастазирал.

Термографията е физиологично изследване. Инфрачервената камера разпознава топлината (инфрачервено лъчение), което се излъчва от гърдата, без физически контакт с нея (без компресия) и без изпращане на сигнал (без излъчване). Това е само режим на получаване. Показва малки, едностранни повишения на температурата, които са причинени от повишено кръвоснабдяване на раковите клетки. Раковите клетки имат способността да създават нови кръвоносни съдове в засегнатата зона (неоангиогенеза), за да задоволят нарасналото търсене на хранителни вещества в резултат на по-високия темп на растеж и метаболитните нужди на новата колония. Установено е, че дори няколко хиляди ракови клетки (ранен стадий на заболяването) отделят азотен оксид, мощен вазодилататор, за да се постигнат същите резултати.

Физиологичните промени могат да предшестват анатомичното мамографско откриване от седем до десет години, поради което ни позволяват да реагираме рано в превантивен режим, който може да спре развитието на явен рак. Изследването се интерпретира с помощта на компютърен анализ на 75 000 температурни пиксела, показани във всяко от 18-те цифрови изображения, направени във всяко изследване. Изследването може да се интерпретира като нормален, ниско умерен или по-висок риск. След това се прилага холистичен протокол, за да се предотврати образуването на явен рак.

Едно от основните ограничения на мамографията е неспособността й да диагностицира рак в случай на гъста тъкан на гърдата. Сигурен съм, че някои читатели ще се идентифицират с неубедителното четене на мамографията си и с „поканата им“ да направят още една след шест месеца. Пациентът може или не може да знае, че плътността на гърдата няма да се промени в този период от време.

Повече от две десетилетия лечебните заведения, Националният раков институт, Американското дружество за борба с рака и медиите насърчават мамографията като основна скринингова процедура за рак на гърдата. Настоящата препоръка е да се направи мамография на базова линия на четиридесетгодишна възраст, а жените с фамилна анамнеза за рак на гърдата да започнат още на тридесет години.

През септември 2000 г. голямо дългосрочно канадско проучване установи, че годишната мамография не е по-ефективна за предотвратяване на смърт от рак на гърдата от периодичните физически прегледи за жени в 50-те им години. Половината от почти 40 000 жени на възраст от 50 до 59 години са преминали само периодични прегледи на гърдата, а половината – преглед на гърдата плюс мамография. Също така, всички научили как да преглеждат сами гърдите си. До 1993 г., 13 години след началото на изследването, имаше 610 случая на инвазивен рак на гърдата и 105 смъртни случаи при жените, които са получили само прегледи на гърдата, в сравнение с 622 инвазивни рака на гърдата и 107 смъртни случаи при тези, които са получили прегледи на гърдата и мамограми.

Алтернативната медицина от години поддържа, че мамографиите нанасят много повече вреда, отколкото полза. Тяхното йонизиращо лъчение мутира клетките, а механичното налягане върху гърдата може да разпространи клетки, които вече са злокачествени (както биопсиите). През 1995 г. британското медицинско списание The Lancet съобщава, че след като мамографският скрининг е въведен през 70-те години на миналия век, честотата на дукталния карцином in situ (DCIS), който представлява 12% от всички случаи на рак на гърдата, се е увеличила с 328% и че 200% от това увеличение се дължи на използването на мамография. От началото на широко разпространен мамографски скрининг, увеличението на DCIS при жени под 40-годишна възраст е нараснало над 3000%. Осемдесет процента от 1,6 милиона биопсии на гърдата, извършвани всяка година в САЩ, поради съмнителна мамография, са отрицателни. Защо тогава основната медицина продължава да препоръчва мамографии? Мамограма от 100 долара за всички 62 милиона жени над 40 години и при 1000 долара + биопсия за жени от 1 до 2 милиона е индустрия от 8 милиарда долара годишно.

Мамографията не може да открие тумор, докато не е нараснал с годините и достигне определен размер. Термографията може да открие възможността за рак на гърдата много по-рано, тъй като може да изобрази ранните етапи на повишено кръвоснабдяване на раковите клетки, което е необходима стъпка, преди те да прераснат в тумор с откриваем размер.

Термографията на гърдите тук не е популяризирана тук като заместител на мамографията, а по-скоро за информиране на жените относно техните възможности за превенцията на рака на гърдата.

https://drdekel.com/content/breast-thermography-%E2%80%93-mammography-alternative

С частна практика в продължение на 31 години, д-р Моше Декел е сертифициран доктор по медицина, по акушерство и гинекология, и термография на гърдата. Бил е клиничен професор в Stony Brook Medical Center и началник на гинекологична хирургия в Long Island Surgi-Center. Д-р Декел преминава към холистична/интегративна медицина преди 12 години и се фокусира върху превенцията, биоидентичния хормонален заместител за мъже и жени и термографията на гърдата.

I

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *