ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Доколкото дълбокият смисъл на храненето е да доставим полезни за органите ни вещества, именно в храненето проличава решението дали ще живеем здрави или болни.

Във всяка страна се наблюдава пряка връзка между заболеваемостта от рак и консумацията на рафинирана захар, месо, колбаси и млечни продукти. И обратното – колкото по-богата на зеленчуци и варива (грах, боб, леща) е диетата в една държава, толкова по-ниска е раковата заболеваемост.

Нарушавайки баланса в храненето си, ние създаваме в телата си оптимални условия за развитието на рака. Тъй като ракът се стимулира в голяма степен от токсините в храната, трябва да започнем да ограничаваме максимално захарта и бялото брашно; да избягваме транс-мазнините; да замениме месото и колбасите с плодове и зеленчуци.

Д-р Пол Брег констатира, че  хората от индустриалните държави консумират предимно рафинирана, мъртва храна и наситени мазнини. Изобретени са хиляди химически добавки за оцветяване, консервиране и стабилизиране на преработените храни. Широкото използване на токсични консерванти, вредни инсектициди и смъртоносни химикали е престъпление срещу нашето здраве.

Майк Адамс загрижено коментира колко много деца днес все още ядат хотдог, “лакиран” с канцерогенните нитрити (химически добавки, за да изглежда месото свежо, червено). А нитритите причиняват левкемия и мозъчни тумори наред с другите видове рак.

Колко кратка и образна е мисълта на Сенека: “Човек копае гроба си с лъжицата”.

Д-р Пол Брег пише: По телевизията, радиото, вестниците непрекъснато се рекламират бързото хранене и бързодействащите медикаменти за всички видове човешки умствени и физически неразположения. Нещастните хора вярват, купуват... Боледуващите и болнави хора постоянно търсят мигновен “лек за всичко”, чудотворно хапче, което да им възстанови изгубеното здраве и младост. Д-р Андрю Соул е убеден: “Нуждаем се от нов метод. Да се подсили здравето не е опитвано, само това не сме направили досега”.

Добре е да помним, че всеки от нас поглъща средно от 70 до 100 тона храна през живота си. А храносмилането изисква най-голямо количество енергия. Очевидно, тук е пресечната точка на нашите “кулинарно-капризни-егоистични” приоритети и приоритетите на организма ни, подчинени на строга субординация, заложени и развивани в неговата хилядолетна еволюция. Дали е все едно за какво ще използва тялото ни енергията си с предимство? Да си решава проблемите, т.е. да ни изцелява или да хаби енергията си за смилане на това, което нашите вкусови претенции му стоварват по няколко пъти на ден?

Втората важна линия, по която изразяваме отношението си към нашето тяло, е водата и правилното снабдяване на организма с вода. Щом тялото съдържа приблизително 70-75%  вода, снабдяването с чиста вода е абсолютна жизнена необходимост.

Водата представлява 90% от кръвта, 85% от мозъка, 70% от останалото тяло. Дори нашите кости и скелетната структура съдържат 30% вода. Водата регулира и улеснява всички дейности на организма.

Водата и хидратацията на организма са задължително условие за нашето здраве и благополучие. Медицинската наука най-сетне стигна до това откритие, казва Харви Дайъмънд. Ако си представим списък на правилата за безупречно здраве, на първия ред ще прочетем: „Пийте подходящата вода в подходящото количество за подходяща хидратация”.

Познатият ни вече д-р Ф. Батмангелидж е ученият, допринесъл може би най-много за това да разберем, че водата лекува.

Д-р Ф. Батмангелидж научно  доказа, че хро­ничното обезводняване е основна причина за появявата на болки и възникване на болести, включително и рака. До неотдавна медиците не взимаха под внимание факта, казва той, че човешкият организъм може да изпитва вътреклетъ­чен недостиг на вода, дори когато наоколо има колкото щеш вода и човек може да я получи практически безплатно. Хората постепенно ще открият водата като главно лекарство срещу всички болести.

Когато организмът, който постепенно губи вода, започва да буксува и сигнализира, че тя не му е достатъчна, ние на­ричаме тези симптоми и признаци за регионално и локално физиологично обезводняване болести или синдроми с неиз­вестен произход (болести с неизвестна етиология). А след като беше открита структурата на ДНК, започнахме да обвиняваме за всички проблеми гените, без да осъзнаваме оче­видния факт, че когато една клетка започва да изсъхва и да се разрушава отвътре, нейното ядро и молекулата на ДНК също стават жертва на този процес.

Ти не си болен, а просто жаден, казва д-р Батмангелидж. Неговата теза е, че хората, поради съвременния тип хранене не пият достатъчно вода. Чувството за жажда възниква след като дехидратацията е налице, а с нарастването на възрастта чувството за жажда почти изчезва.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *