ФРУКТОЗАТА: ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ?

 

Дълго смятана за "по-безопасна захар" за хората с диабет, фруктозата може да не е толкова безопасна в края на краищата.

Повечето хора смятат фруктозата за естествена плодова захар. В крайна сметка това е една от основните захари (заедно с глюкозата и захарозата) в плодовете. Но всъщност количеството на фруктозата в повечето плодове е сравнително малко, в сравнение с други хранителни източници. Плодовете съдържат и много полезни хранителни вещества, включително фибри, които забавят усвояването на захарите.

Фруктозата, която се намира в преработените храни, обаче е друга история. Въпреки че американците реално са намалили приема на захароза (трапезна захар), количеството фруктоза в американската диета се раздува като балон през последните 30 години. Причината е, че производителите на храни замениха захарозата (градински сорт трапезна захар) с „високофруктозен царевичен сироп“ (HFCS), за да подсладяват храни и напитки. От началото на 80-те години потреблението на HFCS средно на човек се е повишило над три пъти – от около 10 кг на 30 кг на човек годишно.

Въпреки естествено звучащия кръг на фруктозата, HFCS не произлиза от плодове. Вместо това, високофруктозният царевичен сироп е високо пречистена смес от захари (обикновено 55 процента фруктоза и 45 процента глюкоза), получени от царевица. Тъй като фруктозата в HFCS е част от създадена от човека смес (за разлика от естественото съчетание на захарите, намиращи се в плодовете), тялото я метаболизира много по-различно от другите захари.

Скорошни проучвания

 

  • В проучване, публикувано в Journal of Nutrition за юни 2008 г., изследователите съобщават, че увеличената консумация на фруктоза удвоява липогенезата на субектите - тоест способността им да правят мазнини – в сравнение с глюкозата. В допълнение, фруктозата доведе до по-високи нива на триглицериди – мазнини в кръвта, които са независим рисков фактор за сърдечни заболявания. Тези открития потвърдиха и други изследвания по същата линия.

 

  • Друго проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine през юли 2008 г., установи, че афроамериканките, които редовно консумират безалкохолни напитки (подсладени с HFCS) или плодови сокове, били много по-склонни да развият диабет тип 2. Какъв е проблемът с плодовите сокове? Те са по-концентриран източник на захар и им липсват фибрите от пресни плодове, които биха притъпили повишаването на кръвната захар. По-лошото е, че някои марки сокове дори са добавили HFCS и повече захари като цяло от безалкохолните газирани напитки!

 

Съвет: Прочетете съставките върху етикета на бутилките и опаковките. Обърнете внимание на добавените сиропи, сокове и концентрати, използвани за подслаждане; и отхвърляйте продуктите, съдържащи HFCS.

  • Фруктозата може също да промени апетита, увеличавайки глада и желанието за сладки храни. Според някои изследвания фруктозата намалява нивата на лептин, хормон, който нормално потиска глада. В същото време повишава нивата на грелин, хормон, който стимулира глада. Резултатът? Чувство на глад, ядене на повече и трупане на килограми.

 

  • Някои изследователи твърдят, че консумацията на фруктоза от деца може да програмира развиващите се мозъци с интензивно желание за сладки храни, което да доведе до прекомерната им консумация през целия живот и повишен риск от наднормено тегло, диабет и свързани с тях здравни проблеми.

 

Съвет: Не давайте храни или напитки, съдържащи HFCS, на вашите деца или внуци.

 

Какво може да се прави?

Как можете да предотвратите фруктозата да бъде проблем в хранителните ви навици?

Първо, вземете решение да поемате добавената си сладост от цели плодове. Плодовете осигуряват изобилие от полезни хранителни вещества – особено с високо съдържание на фибри, несъдържащи нишесте плодове като горски плодове, нектарини и ябълки. Помислете за добавяне на някои от тях (пресни или замразени) към неподсладено кисело мляко или сметана.

Второ, създайте си навик да контролирате сладките храни и да ограничите приема на всички добавени подсладители – като високофруктозен царевичен сироп, фруктоза, захароза (захар), глюкоза и царевичен сироп – за да подобрите контрола си върху кръвната захар. Ще трябва да се справите добре с четенето на етикети.

https://drdekel.com/content/fructose-friend-or-foe

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *