ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Независимо колко далече сте стигнали по грешния път,  се върнете!  (поговорка)                                                 

Фактът, че много хора с лека ръка пренебрегват  сигналите на организма си и/или  свикват с тях, ме кара да отделя специално внимание на отделните стадии на влошаване на здравето. Всеки стадий се развива бавно във времето и преминаването от един в друг стадий може да отнеме дълги, дълги години. Това, което в значителна степен може да ни попречи да се ориентираме, е типичната склонност на човека да търси (ако въобще търси) причините за особеното си неразположение във външните въздействия. Така човек бързо намира обяснение и оправдание, “знае защо така стоят нещата” и продължава по същия начин с надеждата, че пак с късмет отвън всичко ще се оправи. Познато ли ви звучат обясненията: “Сега се чувствам така, защото имам много напрежение в работата; защото съм под стрес, защото еди-кой си ме нервира, защото кредитите ме притесняват, защото съм в критическа възраст, защото майка ми се чувстваше точно така, защото в моето семейство всички са имали същия проблем, защото е от ЕГН-то, от ДНК-то и т.н., и т.н., докато тези повтаряни фрази се закрепостят като модели на мислене и, което е още по-лошо, като готови модели се предават и на децата ни, и на техните деца...

Излизането от омагьосания кръг става, когато сами поемем контрола, когато разберем, че 90-95% от здравните ни проблеми са в наши ръце, че не от външните фактори, а от нас зависи всичко. Никой не те заставя да ядеш вредна храна, нали? Ти сам правиш своя избор!  Дж. Елиът казва: Най-силният принцип на развитието е заложен в човешкия избор.  На Жан Пол Сартр принадлежи култовата фраза: Човек е напълно отговорен за своя избор.

Отделните стадии на постепенно влошаване на организма се разглеждат от много автори, но ще започна с Харви Дайъмънд, тъй като говори с изключителна загриженост за ролята на лимфната система и значението на детоксикацията. Той разграничава седем стадия:

Знаем, че по време на всеки от първите шест стадия при отстраняване на причината развитието на болестта се прекратява и здравето се възстановява. Ако неприятните признаци се потискат с медикамени, причината остава незасегната, състоянието се задълбочава (въпреки че медикаментите приглушават болката и създават измамното впечатление, че състоянието се подобрява) и накрая неизбежно настъпва следващият стадий. Ето накратко характеристиките на седемте стадия:

Първи стадий: ИЗТОЩЕНИЕ. Характерното за него е, че тялото или не произвежда достатъчно енергия за задачите, които има да върши, или задачите изискват повече енергия, отколкото тялото може да осигури. Затлачването на тялото с токсини вече дава своите видими резултати. Първият тревожен сигнал, че сте изтощени, са умората и мудността, недостигът на сън (сънят възстановява енергията), загубата на апетит (гениалният организъм прибягва до този “трик”, за да се освободи енергия, която иначе би била употребена за храносмилането).

Втори стадий: ТОКСЕМИЯ (автоинтоксикация) – когато неотстранените отровни вещества започват да насищат кръвта, лимфните възли и тъканите. Сигналите при първия стадий тук стават още по-красноречиви. Тялото трябва да се изчиства! Високата температура е характерна за този стадий. Чрез треската се улеснява изхвърлянето на токсините. В някои случаи допълнителното натоварване с токсично лекарство, което има странични ефекти, може да увреди тежко или дори да убие пациента. Пациент с треска не бива да взема медикаменти, а да си осигури лека храна, вода и почивка.

Трети стадий: РАЗДРАЗНЕНИЕ. Тялото задейства защитните си механизми и ускорява вътрешните си дейности, за да изхвърли натрупаните токсини. Раздразнението е начинът тялото да ви подсети да действате. Пример – подтикът към уриниране и освобождаване на червата. Други сигнали – сърбежите. Кожата със своите 4 милиарда пори е не само най-големият орган, но и един от отделителните органи на тялото. Ако усетите сърбеж някъде по кожата, това е несъмнен признак, че се изхвърлят токсини. Само ако го пренебрегваме, преминава в по-неприятно нещо в следващия стадий. При някои хора – гадене, упорит гъдел в носа, безпокойство, сприхавост. Други сигнали – нервност, депресия, безпричинен страх, особено ако тези състояния не са ви присъщи. Не трябва да изпускаме главоболието, смъденето по тялото, трудното заспиване и неспокойния сън. Както и напълняването, силно обложен език, лоша телесна миризма, жълтеникав цвят на кожата, тъмни кръгове под очите. “За Бога, кое не е симптом?” Уместен въпрос. За съжаление мнозина живеят години наред в състояние на раздразнение, без дори да знаят какво ги тормози. Но когато на проявите на изтощение, токсемия и раздразнение не се обръща внимание прекалено дълго време и токсичните отпадъци достигат още по-висока концентрация, настъпва четвъртия стадий.

Четвърти стадий: ВЪЗПАЛЕНИЕ – най-напрегнатото усилие на тялото да се очисти и възстанови. Този процес вече включва и болка. Постоянна и нестихваща. Болката има своето предназначение. Тя не е наказание. Болката ни предпазва – тя ни предупреждава, тя е най-силният тревожен сигнал на тялото – ако не предприемете конкретни действия, вие сте заплашени. Хуквате при лекар, той ви предписва медикаменти. Но те не премахват причината за проблема. Те само намаляват болката, но увеличават равнището на токсемия.  Мястото на концентрацията се възпалява заради постоянното раздразнение от контакта с токсините. Когато има възпаление, диагнозата завършва на “-ит” (хепатит, нефрит, артрит, колит, синузит, дерматит и др.).

Лимфаденитът (възпаление и подуване на лимфен възел) е най-отчетливият признак, че е крайно време да бъдат прочистени токсините. Когато усилията на тялото за прочистване бъдат потиснати с медикаменти, равнището на токсичното замърсяване нараства, не само от наличните вече токсини, но и допълнителната токсичност от предписаните медикаменти. Ако общият токсичен товар продължава да нараства, настъпва петият стадий.

Пети стадий: ПОЯВА НА ЯЗВИ – рани или язви по повърхността или вътре в тялото. Пример – гнойна рана на ръка или крак, язва на стомаха и др.

Шести стадий: ВТВЪРДЯВАНЕ – токсичните вещества, които застрашават здравето, са затворени в обвивка от втвърдена тъкан. Така тялото изолира тези вещества и ги затваря на едно място, за да не се разпространяват. Това е последният стадий, в който тялото все още контролира клетките си. Ако продължават разрушителните действия, клетките се “побъркват”, тъй като постоянното отравяне променя генетичния им код. Когато клетките излязат от контрол и бъдат “влудени”, състоянието се нарича рак.

Седми стадий: РАК. Клетките вече не са под контрола на мозъка, те се размножават хаотично. За оздравяването са необходими упорити и точно насочени усилия (благоприятни обстоятелства и здравословен режим), но принципно този стадий е качествено различен от предишните.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *