МАСТНИЯТ ЧЕРЕН ДРОБ МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ БЕЗ ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ЗНАЦИ

 

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) над  1 от 7 американци живеят с хронична бъбречна болест (CKD), а огромното мнозинство от хората все още са в леките стадии на това променящо живота заболяване дори и не знаят, че го имат. Днес ние представяме изследване на American Journal of Kidney Disease, което разкрива често пренебрегвания рисков фактор за бъбречна недостатъчност – неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD).

За съжаление, изследването показва също, че признаците и симптомите на чернодробно заболяване често са незабележими или почти несъществуващи - дори в напреднал стадий. Това означава, че милиони хора могат да имат мастна чернодробна болест и животозастрашаваща бъбречна недостатъчност, което накърнява шансовете им да направят нещо положително, за да я избегнат.

Защо изследователите тълкуват връзка между неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) и бъбречната недостатъчност

 

NAFLD се появява, когато в черния дроб на човек има натрупване на мастна тъкан, дори ако той пие малко или никакъв алкохол. Това може да намали чернодробната функция с течение на времето, може също да доведе до опасни белези по черния дроб (цироза), които допълнително да влошат здравето на черния дроб.

 

Проучването, включено в днешната статия, разгледа данните на 262 619 пациенти, които са новодиагностицирани с NAFLD, и 769 878 пациенти без тази болест. След като проконтролирането на различни фактори, изследователите откриха, че честотата на хронично бъбречно заболяване (CKD) е значително по-висока сред хора с диагноза NAFLD.

 

Защо връзката? Авторите на статията, публикувана в American Journal of Kidney Diseases, посочват „експериментални доказателства“, които показват, че „самото неалкохолно мастно чернодробно заболяване може да повиши системната и чернодробната инсулинова резистентност, да предизвика повишени нива на триглицериди и „лошия“ холестерол и намаляване на „добрия“ холестерол, както и освобождаване на различни провъзпалителни, про-коагуланти, про-окислители и про-фиброгенни медиатори“, всички от които са ключови движещи фактори в развитието на хронично бъбречно заболяване.

 

Други по-известни рискови фактори за хронично бъбречно заболяване включват възраст над 60 години, застойна сърдечна недостатъчност, диабет, хипертония и затлъстяване.

 

Хроничното бъбречно заболяване може да бъде сериозен променящ живота здравословен проблем. При по-тежки стадии на заболяването човек може да бъде изложен на риск от бъбречна недостатъчност, при която бъбречните органи вече не могат да филтрират отпадъците от кръвта. Много от тези индивиди се нуждаят от бъбречна трансплантация, дългосрочна зависимост от диализа или и двете.

 

Въз основа на горните данни авторите на проучването предлагат хората с NAFLD редовно да се изследват за хронично бъбречно заболяване. Междувременно, тъй като признаците и симптомите на чернодробно заболяване често се пропускат, трябва да говорите с вашия лекар за функцията на черния ви дроб, ако имате известни рискови фактори за NAFLD, включително висок холестерол, метаболитен синдром, затлъстяване (особено коремно затлъстяване), поликистозен синдром на яйчниците, сънна апнея и диабет тип 2.

Искате по-добро здраве на черния дроб? Следвайте тези четири съвета за здравето и намалете риска си от опасни мастни заболявания на черния дроб

 

Подобно на бъбреците, черният ви дроб също помага да филтрирате кръвта си, но този орган е важен и за други неща като метаболизиращи медикаменти. За да оптимизирате чернодробната функция и здравето (и, както видяхме, потенциално да намалите и риска от бъбречна недостатъчност), ето четири прости съвета за начина ви на живот, които трябва да имате предвид:

 

  1. Спортувайте редовно.
  2. Яжте много фибри, здравословни мазнини и висококачествени протеини, като същевременно намалявате приема на рафинирана захар и преработени въглехидрати.
  3. Минимизирайте излагането си на токсини от околната среда.
  4. Минимизирайте употребата на алкохол или, още по-добре, изобщо не пийте. (Водата е по-добрият избор.)

by: Sara Middleton, staff writer | November 30, 2019

https://www.naturalhealth365.com/kidney-failure-fatty-liver-disease-3206.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *