ПРИРОДНИ СРЕДСТВА ЗА СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ

 

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е състояние, при което женските хормони не са балансирани. Това състояние обикновено е представено с анормално високи нива на андроген – често водещ до образуване на кисти на яйчниците.

Колкото и странно да изглежда за холистично мислещите, конвенционалните медикаменти за PCOS включват противозачатъчни хапчета, медикаменти за фертилитет и метформинмедикамент за диабет, който може да причини животозастрашаващо състояние, наречено лактатна ацидоза.

Най-общо казано, западната медицина вярва, че медикаментите помагат за „контрол“ на някои от симптомите на PCOS, като например:

  • Висок холестерол, триглицериди и високо кръвно налягане
  • Хирзутизъм или нежелан окосмяване по лицето и тялото
  • Висока кръвна захар или инсулинова резистентност
  • Аменорея или нередовен менструален цикъл
  • Качване на тегло

 

Разбира се, конвенционално-обучените лекари няма да говорят за изцеление. Обучението им ги учи само да "третират и управляват" болестни състояния. Но, ето тук е въпросът: всички синтетично произведени медикаменти имат нежелани странични ефекти, а вие можете ефективно да балансирате хормоните с природни средства и промени в начина на живот.

Обещаващите ефекти на омега-3 мастните киселини върху PCOS

 

Омега-3 мастните киселини мазнини за здраво сърце, чиито кардиопротективни ефекти също се оказват полезни и за жени с PCOS. Можете да ги получите от диетата си или от висококачествени хранителни добавки. По-високият прием може да понижи рисковите фактори като високи триглицериди, кръвно налягане и чернодробно мастно съдържание.

 

Всъщност, проучване, публикувано в списанието Current Topics in Nutraceutical Research, установи, че добавките с ленено семе намаляват хирзутизма и теглото при жена с PCOS. Поради тези обещаващи ефекти, водещият автор на второто проучване Debra Novak от Duke University School of Nursing и други изследователи стигнаха до заключението, че „е необходимо допълнително изследване на добавките от ленено семе върху хормоналните нива и клиничните симптоми на PCOS“. Влиянието на лененото семе върху нивата на андроген в PCOS може да се дължи отчасти на лигнаните, открити в лененото семе.

 

Ленените семена осигуряват есенциални омега-3 мазнини с къса верига, както и лигнани, докато морската храна осигурява омега-3 с дълги вериги. Можете да увеличите количеството на лененото семе, което получавате в диетата си, като просто го добавите към зърнени закуски или го поръсите в салати и сандвичи. Ако търсите да увеличите приема на омега-3 мастни киселини с дълга верига, съсредоточете се върху морските храни от див улов, като сьомга, аншоа и сардини.

Кои са най-добрите хранителни добавки за пациенти с PCOS?

 

Разбира се, винаги избирайте здравословна (органична) храна, която да ви помогне да държате теглото си под контрол; да стабилизирате кръвната захар; и да избягвате хроничните болести. Но при много индивидуални обстоятелства хранителните добавки наистина могат да помогнат за получаване на повече от тези хранителни вещества, борещи се с PCOS, които не се намират в типичната диета.

 

Например, витамин D може да помогне за нормализиране на менструалните цикли, докато магнезият и хромът са минерали, които могат да помогнат за подобряване  контрола на кръвната захар. Липоевата киселина не е основен витамин или минерал, но тази хранителна добавка е от решаващо значение за вашата енергия, загуба на тегло, по-добра циркулация, подобрена чувствителност към инсулин и здравето на черния дроб.

 

Изводът: ако имате PCOS, със сигурност си струва да се проучат природните лечения като алтернатива на разчитането само на синтетични (токсични) медикаменти. Изследванията сочат, че някои суперхрани и хранителни добавки могат да облекчат симптомите, за да направят синдрома на поликистозните яйчници по-малко притеснение в живота ви.

by: Natalie Robins, staff writer | December, 2019

https://www.naturalhealth365.com/polycystic-ovarian-syndrome-3219.html?utm_medium=pushnotification&utm_source=onesignal

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *