ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Механизмите на приспособяване към обезводняване­то, които водят до стесняване на кръвоносните съдове, са еднакви с тези на стреса. Не заб­равяйте, че при хората, а също и при всяко живо същест­во, обезводняването е стресов фактор номер едно.

Дефицитът на сол (който води до опустошително намаляване на водата извън клетките) за­действа в тялото редица процеси, които в края на краи­щата довеждат до повишено кръвно налягане и хронични болки. Липсата на сол води до загуба на водата в организма и същевременно до обилното отделяне на слюнка, дори когато тялото е сил­но обезводнено, е един парадокс в човешкия организъм. Именно този парадокс води до заблудата, че съхненето на устата трябва да се приема като единствен признак за обезводняване на организма!

Връзката на обезводняването с кръвоносната система е много пряка и не можем да не я споменем. Високото кръвно налягане компенси­ра голямата липса на вода в организма. Липсата на вода е предпоставка за хипертония. При липса на вода и обезводняване 66% от необхо­димата вода се взима от клетките, 26% от водата идва из­вън клетките и 8% идва от кръвта.

Казано накратко, кръвоносната система на цялото тяло се нагажда към намаленото количество кръв чрез избирателно затваряне на диаметъра на кръвоносните съдове. Главна причина за това затваряне е загубата на вода в организма или недостатъчното му снабдяване с вода, поради отсъствието на чувството за жажда.

Въпросът е само колко дълго може да се продължава така? Отговорът е: достатъчно дълго, за да се разболеем. Ако не обръщаме внимание на различните сиг­нали за жажда, хроничното обезводняване ще изисква все по-големи жертви от нашето тяло!

Поради масовата заблуда, че “изпитването на жажда” е основният сигнал, че организмът ни има нужда от вода, считам, че ще бъде полезно отново да подчертаем вредата, която може да нанесе такова мислене. “Изчакването на ожадняването” води до задълбочаване на обезводняването. Затова, казва д-р Батмангелидж, е по-добре дехидратацията да се предотврати преди да е настъпила.

Познато ли ви звучи този съвет? Е, и този път няма да пропусна да ви напомня: не чакайте да се проявят дефицитите. Своевременно, разумно снабдявайте телата си с необходимото, за да държите болестта далеч от вас. Кога е най-доброто време да поемете тази грижа? Когато сте здрави, за да сте здрави.

След кислоро­да водата е второто по важност вещество, необходимо за оцеляването на тялото. Следователно, загубата на вода ще се отрази отрицателно върху ефективното функциониране на клетките. Поради това много по-добре е организмът да бъде наси­тен с вода, отколкото да се чака механизмите за борба с дехидратацията да предизвикат чувството на жаж­да. Освен това тялото може да се справи много по-лесно с малки излишъци от вода, отколкото да страда от нейния не­достиг, като приоритетно жертва интересите на по-маловажните функ­ции на организма, за да успее да поддържа жизнено важни­те органи.

Детето има нужда от повече вода от въз­растния човек. Причината е очевидна: 75 % от обема на всяка нова клетка на организма на растящото дете трябва да бъдат запълнени с вода. Именно запълването на всяка клет­ка с вода представлява процесът на растежа. Бременната жена трябва да пие повече висококачествена вода, за да я доставя на плода. Обезводняването на организма на бъдещата майка може да предизвика у плода стрес или да бъде причина за „химически неврози" у детето дори след раждането. Затова при децата на алкохолици много често възникват сериозни проблеми със здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *