ВИШНИТЕ ПРИТЕЖАВАТ СВОЙСТВАТА ДА СЕ БОРЯТ С БОЛЕСТИ

 

(В оригиналното заглавие е използван терминът Tart cherries, който се отнася до тръпчивите и кисели разновидности на черешата, популярни у нас с името вишни - б.н. I&V)

Докато заради антиоксидантните си добродетели тъмните плодове популярно се консумират, за да помогнат в борбата с болестите, учените по храните откриха, че съединенията в тръпчивите череши (вишни) водят борбата с болестите на съвсем ново ниво. Те дори се сравняват с обичайни медикаментти за болка като ацетаминофен.

Антоцианините, разнообразен набор от флавоноиди, съдържащи се в тръпчивите череши на Montmorency, са отговорни за  онези болестни процеси, които се дължат на възпаление, като диабет, сърдечни заболявания, артрит, алцхаймер плюс много други хронични заболявания.

Това, което е най-революционно за последните научни открития, е, че тръпчивият черешов (вишнев) сок съдържа далеч по-широк спектър от фитонутриенти, отколкото повечето други храни. Изследователите отбелязват, че не само високата концентрация на антиоксидантната активност е отговорна за борбата с болестите, но и широката гама от налични фитохимикали.

3 чудесни начина, по които вишните (и черешите като цяло) подобряват здравето на човека

  1. Учени от Университета в Мичиган откриха, че редовната консумация на сок от вишни намалява общите нива на липидите в кръвта, като същевременно се насочва към области на затлъстяване, които застрашават сърдечно-съдовото здраве, като коремните мазнини и тези около сърцето. Заедно с тези наблюдения, вишната също така предизвиква благоприятни ефекти за подобряване на нивата на липидите с висока плътност („добрият“ холестерол). Продължаващите сърдечно-съдови изследвания виждат тяхната обещаваща роля в превенцията на инсулт.

 

  1. Вишневите череши осигуряват противовъзпалително облекчение за пациенти с артритособено за такива, страдащи от подагра. В проучване, проведено в Медицински център на университета в Бостън, над половината от участниците съобщават за значително намаляване на болката и подобряване на функцията. След четири седмици консумация на 240 мл концентрат от тръпчив, стипчив черешов сок, много възрастни имат намалени нива на пикочна киселина.

 

Изследователите заключават, че ефектите на тръпчивите череши ще осигурят дълготрайно противовъзпалително облекчение за пациентите с артрит.

 

  1. Искате да подобрите съня си? Проучване на European Journal of Nutrition съобщава, че продължителността и качеството на съня са се подобрили при пациентите след консумацията.

Прави се заключение също, че сокът може да помогне за регулиране на моделите на нарушен сън – особено при пациенти в напреднала възраст, които страдат от безсъние. Това предполага, че тръпчивите череши играят елементарна роля за предотвратяване на възпалителни и свързани с възрастта болестни процеси чрез подобряването на съня.

Кой е най-добрият начин за включване на тръпчивите череши и вишни в диетата?

 

През летните месеци, органичните вишневи плодове са лесни за намиране на пазарите и лесно може да се направи сок от тях. А през всички студени месеци, когато набавянето на пресни органични череши ще бъде трудно и скъпо, заместете ги с органичен, вишнев сок, който да добавите към ежедневието си.

 

Докато на сока можете да се наслаждавате по всяко време през целия си ден, бихте могли да извлечете допълнителни ползи за възстановяване на мускулите като пиете директно сок след упорити или продължителни тренировки. Искам също да добавя: за да поддържате имунната си система силна, не прекалявайте с тренировките си.

by: Christine M. Dionese, L.Ac, MSTOM | December 25, 2019

https://www.naturalhealth365.com/tart-cherries-antioxidants-3233-html?utm_medium=pushnotification&utm_source=onesignal

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *