ТОВА СЕ СЛУЧВА С УМА И ТЯЛОТО ВИ ПО ВРЕМЕ НА МАХМУРЛУК

 

Новогодишните и Коледните дни вече  отминаха, но пък и целият януари е пълен празници. Не е речено, че трябва да се напиваме, но така или иначе, всеки ще има полза да прочете тази статия. Един от желание да намери лек, а друг от чисто научно любопитство да разбере какво съдържа аналитичния преглед, публикуван в  в Journal of Addiction and Clinical Research. 

I&V 

Мислите, че махмурлукът е просто лош, защото ви оставя с цепещо главоболие и разстроен стомах? Е, оказва се, че не само тялото ви е повлияно негативно от последиците от пиенето на твърде много алкохол. Проучванията показват, че махмурлукът също може да влоши познавателната ви способност.

Предполагаме, че всеки, който преди е имал махмурлук, може да разбере това. Независимо от това, не трябва да се пренебрегва една важна точка - не просто самото напиване може да ви накара да мислите и да се действате лошо.

Изненадващите ефекти на махмурлука

 

Преди да посегнете към поредния от многото коктейл тази вечер, опитайте се да спрете и да помислите какво може да направи махмурлукът за мозъчната ви функция. През 2018 г. аналитичен преглед в Journal of Addiction and Clinical Research изтъкна менталните ефекти на махмурлука недвусмислено: повишено раздразнение, нарушена концентрация и нарушена памет и памет – и това са само няколко от ефектите.

Друг документ за 2018 г. от Addiction съобщава за подобни констатации, базирани на систематичен преглед на 19 проучвания, които изследват „познавателните ефекти на следващия ден от тежката консумация на алкохол.“ Авторите откриват различни нива на доказателства, които предполагат, че махмурлукът може да увреди краткосрочната памет, устойчивото и разделеното  внимание и психомоторните умения.

(Разделеното внимание е такова управление на вниманието, при което част от него е съсредоточена върху външната обстановка, а друга част - върху реакциите на организма, предизвикани от приеманата картина - б.н. I&V )

Тези последици не могат да бъдат преувеличени. Същите автори установиха, че махмурлукът може да увреди шофьорските умения. С други думи: човек, който реши да пие твърде много алкохол, не трябва да се тревожи само от шофиране в нетрезво състояние; излиза, че и шофирането с махмурлук може също да застраши безопасността му (да не говорим за безопасността на други хора на пътя).

И така, защо махмурлукът е  толкова лош за мозъка? Ето водещите теории, базирани на изследването

 

Защо махмурлуците имат толкова силно въздействие върху когнитивното представяне на човека и физическото му тяло? Дехидратацията, причинена от алкохола, е основна теория.

 

Прекомерната консумация на алкохол предизвиква диуретичен ефект, водещ до дехидратация, която е известно, че влошава настроението и умствената функция.

 

Други теории включват изграждането на токсичното съединение ацеталдехид и нарушаването на съня, което алкохолът причинява. Двете, може би всички тези, могат да допринесат за ментална замъгленост на следващия ден.

 

В допълнение към тези когнитивни и умствени нарушения, много от нас също са добре запознати с физическите ефекти на махмурлука. Те включват:

 

  • Повръщане и гадене
  • Главоболие
  • Замайване
  • Умора
  • Сърцебиене
  • Тремор
  • Хормонални дисбаланси

Не е трудно да си представим колко стресиращи могат да бъдат тези физически симптоми! Затова нашето послание по този въпрос трябва да бъде съвсем ясно.

Ако търсите друга причина да намалите консумацията на алкохол през Новата година, считайте тази за добър източник на вдъхновение.

by: Sara Middleton, staff writer

https://www.naturalhealth365.com/hangover-alcohol-3238.html

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *