АВОКАДОТО – СУПЕРХРАНА И ЕКОЛОГИЧЕН УБИЕЦ

 

 

Водната криза в страната предизвика у нас интерес към тази статия. Може би на този етап  екологичните минуси на този супер плод да не ни се струват важни, но в области с постоянно безводие, това е сериозен и многопосочен проблем. Както ще видите накрая, местните власти са с вързани ръце, тъй като селяните заявяват, че предпочитат да нямат постоянна вода, но да  получават пари от отглеждането на авокадо. За да оцелеят са нужни цистерни, които се карат ежедневно.

I&V

Авокадото е една от най-здравословните храни, които можете да ядете. Богати на мононенаситени мазнини, фибри, магнезий, калий, витамини от група В, витамин К, витамин Е и каротеноиди, те не само намаляват глада и се борят със затлъстяването, но също така съдържат авокатин В, молекула със свойства, борещи се с рака . Проучванията са открили, че авокатинът се бори с острата миелоидна левкемия, като се насочва към стволови клетки на левкемия. 1

Но документален филм за 2018 г. „Авокадо - позитивен тренд на суперхрана?“ 2 от немската обществена телевизионна компания DW разкрива страна на авокадото, за която се съобщава: унищожаване на околната среда. Супер плодът, който стана толкова популярен през последните десетилетия, консумира прекалено много вода.

Всяко авокадо изисква 70 литра (18,49 галона) вода за производство в сравнение със средно 22 литра (5,8 галона) за отглеждане на портокал и само 5 (1,32 галона) за отглеждане на домат. 3

В райони, предразположени към суша като чилийската провинция Петорка в района Валпараисо, на три часа път на север от столицата Сантяго, такива нужди за вода от мащабни операции с авокадо са причинили унищожаване на околната среда.

Докато много страни по света имат любовна връзка с авокадото , "Авокадо - положителна тенденция за суперхрана?" 4 показва неетична и разрушаваща околната среда страна на реколтата, която може да ви накара да мислите дълго и упорито откъде идват вашите авокадо.

Оскъдна вода от Чили, доставяна в Европа като авокадо

Чилийската провинция Петорка в региона Валпараисо винаги е била суха зона. Всъщност през лятото сушата е толкова тежка, че често се обявява извънредно положение. 5 Все пак, до масовото отглеждане на стотици хектари авокадо от богати износители, бедните земеделски производители все още могат да изкарват прехраната си, отглеждайки реколтата си и поддържайки добитък.

След като огромни насаждения от авокадо нахлуха в чилийския регион, потоците, на които бедните фермери и селските хора разчитаха пресъхнаха,  като ги принуждава да разчитат на камиони с вода, за да оцелеят, казва филмът.

Как богатите износители на авокадо отклониха и понякога необезпокоявано откраднаха водата от бедните хора? Те  го правят по два начина, обяснява филмът. Първо, Карлос Естевес, директор на Чилийската водна администрация, признава, че държавните лицензи за вода са по същество на търг и „могат да бъдат препродадени на всеки, който предлага най-много пари“.

Той добавя, че те сдават права през целия живот. Второ, в допълнение към разрешените от държавата търгове за права върху вода, авокадо магнатите отклоняват вода от незаконни подземни канали. Най-малко 65 такива подземни канала бяха открити от собствения доклад на Водната администрация за изхвърляне на вода от реките до насажденията от авокадо. 6 Но когато водите крадци са хванати, наказанията, които получават, са дребни, казва филмът.

Кметът подкрепя местните активисти за опазване на водата, но казва, че ръцете му са вързани, когато става въпрос за посредничество с масовите производители на авокадо. На среща той казва на местните граждани на Петорка, той е  говорил за мерки за опазването на водата  във времена на суша. Те недвусмислено казаха „не“; печалбите бяха единственият им интерес.

През 2019 г. земеделското министерство съобщи, че 106 000 животни са умрели от липса на вода и храна, а около 37 000 фермери са изложени на риск от сушата. 8 Докато стопанствата с  авокадо цъфтят, околните райони са пусти,

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/01/25/avocado-superfood-and-environmental-killer.aspx?cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1ReadMore&cid=20200125Z2&et_cid=DM440980&et_rid=797173537

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *