ЛИПСАТА НА ЕНЕРГИЯ СЕ СВЪРЗВА С ЛОШО ЗДРАВЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

 

Черният дроб – един голям клиновиден орган в горната дясна област на корема – има много важни роли. В допълнение към филтрирането и детоксикацията на кръвта от храносмилателния тракт, той също отделя жлъчка в червата, прави протеини, които помагат на вашия кръвен съсирек и др. Няма съмнение, че здравето на черния дроб е от съществено значение за цялостното благополучие.

За съжаление безалкохолното мастно чернодробно заболяване е често срещан проблем пред съвременните хора (да не говорим за чернодробни заболявания, причинени от прекомерна консумация на алкохол). Нови изследвания разкриват защо толкова много хора с това състояние изпитват силна умора.

Неалкохолното мастно чернодробно заболяване се увеличава в САЩ

Наскоро съобщихме, че разпространението на мастните чернодробни заболявания се увеличава в САЩ. Последствията тук са ужасни, тъй като нелекуваното и прогресивно влошаващо се чернодробно заболяване може да увеличи риска от цироза, рак на черния дроб и дори сърдечни атаки.

За съжаление, много хора с чернодробно заболяване се оказват страдащи от силна умора, което прави дори ежедневните задачи (камо ли спортуването) предизвикателство. Новото проучване, публикувано в клиничната гастроентерология и хепатология, предлага нов поглед: оказва се, че мастните чернодробни заболявания нарушават способността на организма да получава адекватно желязо в кръвта, което води до „функционален“ дефицит на желязо. А недостигът на този минерал може да доведе до значителни количества летаргия и умора, сред други симптоми.

7 начина да защитите здравето на черния си дроб

 

Предотвратяването на чернодробно заболяване е по-лесно, по-приятно и нека си го кажем, далеч по-евтино от лечението!

Естествено, доброто здраве на черния дроб може да повлияе положително на всички останали системи в тялото – плюс това да ви помогне да избегнете и хроничната умора, променяща живота. За да защитите този важен орган, проверете седем от подкрепяните от научни изследвания здравни съвети от Liver Foundation:

 

  1. Поддържайте здравословно тегло: До 80% от хората с наднормено тегло или затлъстяване също живеят с неалкохолно мастно чернодробно заболяване, което предполага силна връзка между двете състояния.

 

  1. Яжте нещата, които знаете, че са полезни за вас: например плодове и зеленчуци, сложни въглехидрати, които са богати на фибри (като някои пълнозърнести храни), постни протеини и здравословни мазнини. Гореспоменатото проучване предполага, че ако трябва да изберете между подобряване на диетата си и добавяне на физически упражнения за укрепване на здравето на черния дроб, тогава вашата диета трябва да бъде приоритет.

 

  1. Спортувайте през повечето или през всички дни от седмицата: Редовната физическа активност ви помага да поддържате здравословно телесно тегло и може да помогне за изгарянето на излишните триглицериди, които иначе биха се съхранявали в черния ви дроб.

 

  1. Не употребявайте наркотици и ако решите да пиете, правете го умерено: Максималното количество, препоръчвано за мъже и жени, е съответно до две и до една порция алкохол, респективно. (Въпреки че ние от NaturalHealth365 бихме предположили, че това е твърде много.)
  1. Използвайте медикаментите си според указанията: Разбира се, попитайте лекаря си за алтернативи на жестоките (чернодробно токсични) медикаменти, отпускани по лекарско предписание.

 

  1. Не споделяйте персонални предмети за лична хигиена: По очевидни причини, бръсначи, машинки за изрязване на нокти или нещо друго, което може да съдържа следи от замърсена кръв.

 

  1. Практикувайте по-безопасен секс: Не забравяйте да използвате защита и избягвайте да имате множество сексуални партньори, за да намалите риска от заразяване с хепатит В или хепатит С (инфекции на черния дроб).

 

by: Sara Middleton, staff writer | January 24, 2020

https://www.naturalhealth365.com/liver-health-fatigue-3266.html

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *