ЗАЩО ПОКЪЛНАЛИТЕ ЯДКИ И СЕМЕНА СА ИНТЕЛИГЕНТЕН ИЗБОР НА ХРАНА

 

Много любители на естественото здраве се чудят дали покълналите ядки и семена наистина позволяват максимално усвояване на хранителни вещества. Е, според много интегриращи лекари и експерти по естествена храна, отговорът е звучно „ Да! "

Ето един изненадващ хранителен факт за вас: Знаете ли, че National Motorcycle Association  е забранила химикал, който се съдържа в  така наречените сурови бадеми, които ядете на ежедневната си закуска? Пропиленовият оксид и фитиновата киселина са два синтетични и естествени токсина, съдържащи се не само в бадемите, но в повечето продавани днес в търговската мрежа ядки, зърна и семена.

Истинската стойност на покълналите ядки и семена

Какво да прави любителят на ядките? Научните изследвания в областта на храните предполагат, че покълването на ядки и семена може да намали вредните токсини , трудно смилаемите протеини и анти-хранителни вещества, както и да подобри усвояването на хранителни вещества . Просто казано, ако искате да получите най-голямата хранителна стойност от вашите ядки, зърна и семена - трябва да ги консумирате покълнали, за да сведете до минимум риска от токсичност и да направите  храносмилането си по-леко.

Вашите ядки и семена наистина сурови ли са? Любителите на ядки трябва да забележат, че много ядки, които твърдят, че са сурови,  всъщност са пастьоризирани.

Пастьоизацията със синтетични съединения и естествено срещащи се токсини ще бъде намалена с методи на покълване. Докато поникването ще премахне значително ниво на анти-хранителни вещества от пастьоризираните ядки, полезните хранителни вещества от действителните сурови ядки ще бъдат засилени повече.

Защо трябва да се притесняваме от фитиновата киселина?

Фитиновата киселина, формата за съхранение на фосфор, съдържаща се в много ядки, семена и зърнени храни, пречи на бионаличността и усвояването на магнезий , желязо, мед и особено цинк. Докато животни като овце и крави могат да разрушат фитиновата киселина, човешките храносмилателни ензими изпитват трудности с този ензимен инхибитор.

За щастие, покълването може да помогне за намаляване на фитиновата киселина и да насърчи усвояването на минерали от тези храни.

Зърнените култури получават лошо име и днес , но ако се приготвят чрез покълване, техните хранителни ползи се активират. Глутенът, форма на протеин, намиращ се в зърнени храни като пшеница, ечемик, ръж, овес и лимец,  затруднява усвояването. И все пак, покълването не само активира хранителните вещества в рамките на тези зърна, но също така предразполага глутена - улеснява метаболизирането му.

Ето няколко покълнали суперхрани за любителите на ядки и семена

Тиквените семки са единственото алкализиращо семе и може да подобри емоционалното ви благополучие. Известно, че съдържа значително количество триптофан, тази аминокиселина се превръща в серотонин и ниацин, за да ви помогне да се отпуснете, да подобрите настроението и да се насладите на спокойна дрямка.

Орехите ползват сърдечно-съдовата система, като успокояват кръвоносните съдове, регулират оптималните съотношения на холестерола и кръвното налягане.

Бадемите помагат за повишаване на нивата на антиоксиданти, намаляват възпалението, поддържат настроението и подобряват здравето на сърцето.

Ето добрата новина.  Покълването наистина не е трудно да се направи - всъщност всеки може да го направи.

Ако се интересувате от това как да научите как - горещо ви препоръчваме да се научите от експерт като Ари и Ной  (да, те всъщност са братя). Техният баща, Стив „The Sproutman“ Meyerowitz (благословен спомен) беше скъп приятел на NaturalHealth365 и започна този бизнес преди повече от 40 години!

Яденето на кълнове буквално промени живота му към по-добро, затова той направи своята мисия да даде възможност на всички да възстановят здравето си, като приемат чист начин на живот. Двамата му синове продължават да почитат живота му, като управляват Sproutman.com

Разкажете ни за вашия успех. Ако вече покълвате и искате да споделите личната си история с други - не забравяйте да публикувате коментар по-долу. Дори и да сте нови за покълването и имате въпрос - ще се радваме да чуем от вас - затова публикувайте въпроса си в секцията за коментари по-долу. Нашата общност може да има добър отговор за вас.

https://www.naturalhealth365.com/sprouted-nuts-seeds-3440.html

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *