Олиото от гроздови семки – “здравословна храна”, която изобщо не е здравословна

images

Едва ли минава и седмица без да се появи нова "здравословна храна" на пазара. В много случаи твърденията, че са здравословни, са фалшиви и зад тях не стоят реални изследвания. Изглежда такъв е случаят с олиото от гроздови семки.

Поради голямото количество полиненаситени мазнини и витамин Е, то е представено на пазара като здравословно. Твърди се, че притежава всякакви ползи за здравето ... включително понижаване на холестерола и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Проблемът с много от тези така наречени “здравословни храни” е, че те изобщо не са здравословни. В някои случаи, те са направо вредни.

В тази статия ще разгледам по-отблизо олиото от гроздови семки и ще се опитам да отделя фактите от измислицата.Какво представлява олиото от гроздови семки и как се прави?

Олиото от гроздови семки, наричано още масло от гроздови семки или гроздово масло, се прави от семките на гроздето, които са страничен продукт от производството на вино.

Правенето на това олио всъщност е брилянтна идея от гледна точка на бизнеса.В продължение на хиляди години на производителите на вино са им оставали тонове от този безполезен страничен продукт – гроздовите семки.

Благодарение на съвременните технологични постижения сега вече е възможно да се извлича маслото от семките ... нещо, което не беше възможно преди сто години.

Маслата обикновено се извличат в заводи чрез промишлен процес, при който се използват висока температура и различни химикали ... което включва токсичния разтворител хексан.

Проучванията показват, че след като семките са били обработени, често в маслата от семките остават малки количества хексан.

За производството на “по-здравословните” видове растителни мазнини, включително и от семки, се използват методите на "студено пресоване" или чрез "пресовано кюспе" - това е много по-естествен начин за извличане на маслото от семките.

Ако на вашето олио не е посочено изрично как е обработено, тогава би следвало да приемете, че се извлича с помощта на химикали като хексан.

ОБОБЩЕНИЕ: Олиото от гроздови семки се извлича от гроздови семки, страничен продукт от производството на вино. Този процес обикновено включва различни химикали, в това число токсичния разтворител хексан.

Олиото от гроздови семки съдържа малко хранителни вещества, но много Омега-6 мастни киселини.

Твърденията, че олиото от гроздови семки е здравословно, почиват на общото мнение за високо съдържание на хранителни вещества, антиоксиданти и полиненаситени мазнини.

Но ето важната новина ... повечето от хранителните вещества и антиоксидантите (включително проантоцианидини) от гроздови семки не присъстват в олиото.

След преминаването през процеса на интензивна химическа екстракция, повечето от полезните вещества са премахнати.

Единственият нутриент, останал вътре в някакво значително количество, е витамин Е. В една супена лъжица олио от гроздови семки се съдържа 3.9 мг витамин Е, което представлява 19 % от препоръчителната дневна доза .

Обаче, от гледна точка на “калория за калория”, олиото от гроздови семки не е впечатляващ източник на витамин Е.

Има други, много по-добри източници, като ядки, спанак и много други, които съдържат голям брой полезни хранителни вещества, вместо единствено само витамин E.

Съставът на мастните киселини в олиото от гроздови семки е следният:

Наситени мастни киселини: 10%.

Мононенаситени мастни киселини: 16%.

Полиненаситени мастни киселини: 70%.

Търговците бързат да отбележат, че този продукт е с ниско съдържание на холестерол и "опасните" наситени мазнини.

Но през последните години беше доказано, че наситените мазнини и холестеролът  са безвредни. Всичко за "артерия - запушване" беше мит .

Все пак, едно от твърденията е вярно ... олиото от гроздови семки има много високо съдържание на полиненаситени мастни киселини.

Обаче, много е важно да имате предвид, че съществуват два основни вида полиненаситени мазнини – Омега-3 и Омега-6.

Ние трябва да приемаме тези два вида полиненаситени мазнини в определен баланс за поддържане на оптимално здраве. Повечето хора ядат твърде малко Омега-3 мастни киселини и твърде много Омега-6 .

Много проучвания показват, че твърде много Омега-6  води до лошо здраве и болест.

Както се оказва, олиото от гроздови семки съдържа най-вече Омега-6 мастни киселини, т.е. лошият вид.

Също така, в няколко случая е установено, че олиото от гроздови семки съдържа увреждащи нива на полициклични ароматни въглеводороди - вещества, известни канцерогени при животни.

Наистина ... нищо позитивно не може да се каже за олиото от гроздови семки. Откровено казано, това е лоша новина,.

ОБОБЩЕНИЕ: Единственият микроелемент, открит в олиото от гроздови семки, е витамин E. Това олио е и с много високо съдържание на Омега-6 мастни киселини, които повечето хора и без това вече ядат твърде много.

Как олиото от семки влияе на вашето здраве?

Не успях да намеря и едно единствено човешко проучване върху олиото от гроздови семки.

Обаче ... твърде подобна е картината и по отношение на други семенни и растителни мазнини като соевото масло, царевичното масло и маслото от шафран.

Последиците за здравето от олиото от гроздови семки би трябвало да бъдат много сходни с тези на другите масла, тъй като мастните киселини и хранителният състав са подобни.

Проблемът е ... има множество изследвания, показващи, че тези масла имат вредни влияния върху хората.

Вярно е, че семенните и растителните масла могат да понижат лошия холестерол, но в този случай това не се отнася до намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.

В действителност има няколко контролирани проучвания, според които тези масла увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания при хората.

Има проучване, което показва, че количеството на Омега-6 в клетъчните мембрани, (олиото от гроздови семена е с много високо съдържание на Омега-6), е в положителна корелация с риска от сърдечни заболявания.

Следват проучвания, които показват, че високият прием на Omega-6 увеличава възпалението в организма, потенциално повишаващо риска от всички видове заболявания.

Истината е, че растителните мазнини като цяло са изключително нездравословни, независимо от това, че някои хора искат да вярвате в обратното.

Освен всичко, олиото от гроздови семки е още по-лошо от другите ... тъй като съдържа още по-голямо количество Омега-6 мастни киселини.

ОБОБЩЕНИЕ: Много проучвания показват, че маслата от семена водят до вредни ефекти върху здравето, включително драстично повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Добро ли е за готвене олиото от гроздови семки?

Олиото от гроздови семки има висока точка на димене, (216°C).

Поради тази причина, то е рекламирано като добър избор за готвене при висока температура, за пържене, например.Това се основава на едно огромно недоразумение ... точката на димене на мазнината НЕ Е определящ фактор за това дали трябва да се използва за готвене или не.

Броят на двойните връзки в молекулите на мастната киселина е много по-важен.

Полиненаситените мазнини се наричат поли (поли = много), защото те съдържат много двойни връзки.

Тези двойни връзки са реактивни и са склонни да реагират с кислорода при нагряване, образувайки вредни съединения и свободни радикали.

Тъй като олиото от гроздови семки е с толкова невероятно високо съдържание на полиненаситени мазнини, то наистина е едно от най-лошите масла, което бихте могли да използвате за готвене.

Най-здравословните мазнини са тези, които съдържат предимно наситени мазнини, (като маслото и кокосовото олио), тъй като те не разполагат с двойни връзки и следователно е по-малко вероятно да реагират с кислорода при нагряване.

Олиото от гроздови семки е полезно за косата и кожата... но НЕ бива да се яде!

Олиото от гроздови семки не е изцяло лошо ... има много хора, които твърдят, че то е добро за овлажняване на косата и кожата. Използва се също и за масаж и в ароматерапията.

По тази причина то може да има някои локални ползи.

Но наистина ... това олио НЕ трябва да се яде. В него няма нищо полезно за здравето. Количеството витамин Е в него не е впечатляващо, като се има предвид високото количество на калории, а повечето от антиоксидантите, налични в гроздовите семки, липсват в олиото от гроздовите семки.

Това, което остава, е силно рафинирано масло, заредено с възпалителни, увреждащи Omega-6 мастни киселини, които вече повечето хора поемат твърде много.

Ако доброто здраве е това, към което се стремите, тогава избягвайте олиото от гроздови семки като чума.

Kris Gunnars http://authoritynutrition.com/grape-seed-oil/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *