Кафе в умерени количества е полезно за черния дроб

Fotolia_70881593_Subscription_Monthly_M-295x300

Пиенето на кафе в умерени количества може да помогне за доброто здраве на черния дроб, според ново проучване. Изследването, публикувано в списание Hepatology,  установи, че хората, които консумират три или повече чаши безкофеиново или обикновено кафе дневно, са с по-ниски нива на абнормни чернодробни ензими, които се считат за знак на увредените чернодробни клетки.

Проучването, проведено от National Cancer Institute, подкрепя предишни проучвания, които са установили, че пиенето на кафе може да намали риска от развитие на заболяване на черния дроб и цироза, инсулт и диабет, въпреки че изследванията също така констатират, че високата консумация на кофеин води до рак, повишен риск от сърдечно-съдови заболяване и загуба на паметта. Тъй като голямо количество кофеин може да навреди на здравето, учените казват, че пиенето на  безкофеиново кафе може да бъде отговорът за добро здраве.

Те открили, че кафето може да съдържа химично съединение, различно от кофеина, което би могло да работи  за защита на черния дроб. Ето защо, безкофеиновото кафе има защитни качества, които могат да бъдат предпочитани пред кафето с кофеин.

Използвайки данни от U.S. National Health and Nutrition Examination Survey, изследователският екип измерил  нивата на различни ензими, включително аланин аминотрансфераза (ALT), аспартат аминотрансфераза (AST), алкална фосфатаза (ALP) и гама глутамил трансаминаза (GGT) в кръвта, за да се определи чернодробната функция на всеки участник. Ниското ниво на тези ензими показва добро здраве на черния дроб.

Ензимите обикновено са налични, ако чернодробните клетки са били унищожени или повредени, или ако потокът на жлъчката, произвеждан от черния дроб, е блокиран.

Участниците в изследването, които съобщават че, пият поне три чаши кафе всеки ден, имат по-ниска степен на всички тествани ензими в сравнение с участниците, които не консумират кафе. Изследователите също така открили, че участниците, които  пият само безкофеиново кафе, са имали ниски нива на тези чернодробни ензими.

Констатациите са довели изследователите до заключението, че редовния прием на безкофеиново кафе води до по-ниски нива на чернодробните ензими, което предполага, че съединения в кафето, различни от кофеина могат да насърчават здравето на черния дроб. Отбелязва се, че на този етап са необходими допълнителни проучвания, за да се определи какви са тези компоненти.

Важно е да се отбележи, че органичното кафе е значително по-добро за вас с оглед на химикалите, които се използват по време на производството и преработката на неорганични варианти. В допълнение, тази статия не е предназначена да убеди читателя, че кафето няма негативи. Въпросът е, че има доказателства, че са налице положителни ефекти на кафето върху черния дроб.

-The Alternative Daily

http://www.thealternativedaily.com/cofffee-moderation-good-liver-health/

Posted on October 23, 2014 by The Alternative Daily

Sources:
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141009112642.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *