Проучване намери мъжете за по-слабия пол, когато става въпрос за здравето на костите

images (44)

Ново проучване, публикувано от International Osteoporosis Foundation през този месец, разкри някои доста стряскащи статистически данни. Те показват, че една трета от всички фрактури на бедрената кост, които се случват по целия свят,  са при мъже, чийто  процент на смъртност е 37% през първата година след фрактурата, което означава, че  мъжете имат два пъти по-голяма вероятност от  жените да умират след фрактура на бедрената кост.

Проучването установи, че причината мъжете да имат повече здравословни проблеми с костите  е, че състоянието им често не се диагностицира и лекува. Експертите предупреждават, че тези хора  оставят особено уязвими по отношение на ранна смърт и инвалидност.

Докладът, озаглавен "Остеопороза при мъжете: защо промяната трябва да се случи", е огласен  в навечерието на Световния ден на остеопорозата - 20 октомври, с което се обръща внимание на факта, че способността на мъжете да живеят независим и свободен от болка живот в напреднала възраст е сериозно компрометирана. Изследователите твърдят, че ако не се направи нищо, милиони хора са склонни да станат зависими от дългосрочни грижи, с което ще  напрегнат  системите за здравеопазването и социалните грижи до краен предел.

John A. Kanis, председател на Международнота Фондация за Остеопороза (IOF), казва в изявление, "Смята се, че рискът от поява на фрактури, дължащи се на остеопороза, при мъже на възраст над 50 години е до 27% по-висока от тази за развитие на рак на простатата. И все пак недостатъчно количество  здравните ресурси са инвестирани в костните, мускулните и ставните заболявания.

Ние сме представили на разположение доказани рентабилни решения, които могат  да помогнат за идентифициране на лицата, изложени на риск, за да се избегне продължителната каскада на счупени кости. Хората не трябва  да живеят  с болката и страданието, причинено от остеопорозата, тъй като ние можем да помогнем за предотвратяването и контрола на болестта“.

Още по-тревожно е, че остеопорозата е нещо, което често се мисли като болест предимно при жените, въпреки, че тя засяга повече от 20 процента от мъжете, които са по-стари от 50 години.

Заболяването засяга костите, като ги кара да станат чупливи, слаби и по-податливи на счупвания. Всички видове фрактури водят до по-висока смъртност при мъжете в сравнение с жените, но изследването  е установило, че мъжете имат 50 процента по-малка вероятност да получат лечение, отколкото жените - и това не е признато като заплаха, затова се засягат все по-голям брой жертви.

Водещият автор на доклада, професор Peter Ebeling (IOF board member and Head, Department of Medicine, Monash University, Victoria, Australia) казва в съобщение до медиите: "В рамките на ЕС, прогнозите сочат, че до 2025 г. общият брой на фрактури при мъжете ще се увеличи с 34 на сто, до почти 1,6 милиона случая годишно.

В САЩ се очаква броят на бедрените фрактури сред мъжете да се увеличат с 51,8% от 2010 г. да 2030 г., като обратно на това, се очаква броят при жените да се намали с 3,5%. A битката всъщност е между количеството и качеството на живота. Трябва да действаме сега, за да се гарантира, че  хората не само ще живеят по-дълго, но също така ще имат бъдеще, свободно от болката и страданието, причинено от остеопоротични фрактури. "

Решаването на този въпрос, преди да е станало твърде късно, е от съществено значение. В подкрепа на доброто здраве на костите, трябва да се правят упражнения, като ходенето или джогинга е задължително условие за запазване на костната маса. Упражняване на открито на слънце помага, защото слънчевата светлина е основен източник за витамин D на организма

Много би помогнала една здравословна диета, която включва различен вид органични плодове и зеленчуци, при ограничаване или избягване на преработени храни и напитки. Да се се каже „не“  на тютюнопушенето е също много важно. Пушачите имат 55 процента по-висок риск от фрактура на бедрената кост в сравнение с непушачите.

Posted on October 24, 2014 by The Alternative Daily

http://www.thealternativedaily.com/study-find-men-weaker-sex-comes-bone-health/

-The Alternative Daily

Sources:
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141009091937.htm
http://www.webmd.com/osteoporosis/living-with-osteoporosis-7/male-men?page=2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *