Проучване: противозачатъчни хапчета предизвикат промени в мозъка

Fotolia_59012977_Subscription_Monthly_M-300x300

Ако вие или някой, когото обичате, понастоящем приема противозачатъчни хапчета, може би ще искате да прочетете това. Ново проучване, проведено от University of Salzburg в Австрия е свързано хормони,  намерени в противозачатъчни хапчета, които  променят сивото вещество на мозъка.

Докато някои от промените, са действително положители,  фактът, че тези контрацептиви променят мозъците на жените по неизпитани по-рано начини, е причина за безпокойство.

За проучване  изследователите са ангажирали  60 жени, като 20 от жените не са били на орални контрацептиви, 18 са  използвали  противозачатъчни хапчета с андрогенни прогестини  и 22 са били на противозачатъчни хапчета с анти-андрогенни свойства (много от модерните противозачатъчни хапчета са в последната категория). Мозъка на всяка жена е бил сканиран с помощта на MRI машина.

Когато изследователите съпоставили резултатите с приемането на контрацептиви, те  установили, че жените, които са използват анти-андрогенни орални контрацептиви имат "значително по-големи" сиви зони вещества, отколкото в контролната група. Това се отнася до някои области на мозъка, включително и хипокампуса, който е неразделно свързан с паметта. Жените, приемащи андрогенни хапчета, от друга страна, са имали по-малко сиво вещество в тези региони, отколкото в контролната група.

Изследователите установили, че колкото по-дълго жената е използвала анти-андрогенни хапчета, толкова областите на сивото вещество са по-големи. Както може да се очаква, когато всички жени бяха подложени на тест за разпознаване на лица, тези, които са били на анти-андрогенни противозачатъчни хапчета  и респективно показаха по-големи области сиво вещество, дадоха по-добри резултати.

Изследователите  посочиха, че тяхното проучване има своите ограничения, поради своя размер. Те също така твърдят, че изследването не посочва точно кои компоненти във всяко противозачатъчно хапче  имат  ефекта да променят  структурата на мозъка. Това, че нещата са неизвестни, е всъщност проблемът, който тревожи.

Както вече беше съобщено , някои противозачатъчни хапчета са свързани с повишен риск от високо кръвно налягане, а други могат да повишат риска от рак на гърдата.Тези хапчета също имат много потенциални емоционални странични ефекти, включително промени в настроението и депресия, въпреки че те са индивидуални за всяка конкретна жена.

Днес, повече от 100 милиона жени по целия свят използват орални противозачатъчни хапчета. Докато не се знае повече, ясно и просто трябва да се каже, че съществуват рискове.  Ако не искате да играете  хазарт, може би е добре да поговорите  с вашия лекар за нехормонални контрацептивни опции, които можете да използвате.

-В Alternative Daily

Posted on December 21, 2014 by The Alternative Daily

http://www.thealternativedaily.com/study-birth-control-pills-cause-changes-brain/

Sources: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/oral-contraceptive-pill-associated-brain-changes-and-better-performance-facial 

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006899314016096http://www.thealternativedaily.com/can-birth-control-cause-depression

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *