Рискът от катастрофа се удвоява за шофьорите, които са спали само 5 или 6 часа

untitled

Много хора си мислят, че могат да се справят с положението зад волана, когато чувстват, че клепачите им се затварят или когато главата им започва да клюмва. Сънливостта може да връхлети/застигне дори най-добрия шофьор, но обичайните трикове на изпиване на голяма чаша кафе, усилване на радиото или сваляне на прозорците за малко студен, чист въздух няма да премахнат опасността или да ви даде по-голям контрол над вашето превозно средство.

Макар шофирането в сънливо състояние не звучи толкова сериозно, колкото шофирането в пияно състояние, нов доклад на Фондация ААА за безопасност на движението (the AAA Foundation for Traffic Safety ) установи, че водач, който е спал по-малко от шест часа има риск от катастрофа, сравним с някой, който е пиян. Освен това докладът също разкри, че водачите, които спят само пет или шест часа на ден удвояват риска от въвличане в автомобилна катастрофа.

"Ако не сте спал седем или повече часа в даден 24-часов период от време, наистина не трябва да бъдете зад волана на кола", казва Джейк Нелсън, директор на Traffic Safety Advocacy & Research за AAA.

Липсата на сън удвоява риска от злополука

За своето проучване ААА използва данни от National Motor Vehicle Crash Causation Survey на NHTSA, на базата на 7 234 шофьори, участвали в 4 571 катастрофи между юли 2005 г. и декември 2007 г. Във всяка катастрофа, включена в изследването, е участвало най-малко едно превозно средство, което е изтеглено от мястото на инцидента и в резултат на което са били изпратени спешни медицински услуги.

Като част от проучването, шофьорите били питани за броя часове, в които са спали, включително и дремки, ако са по-дълги от 30 минути всяка, в последните 24 часа преди инцидента. Освен това, им били задавани въпроси за някои други фактори, които биха могли да са допринесли за катастрофата, включително механични повреди, грешки, извършени от водачите, както и за условията на околната среда.

Изследователите установили, че вероятността за причиняване на сблъсък значително нараства с намаляването на времето за сън. Те отчели 1.3 пъти повишен риск от катастрофи, когато водачът е имал шест до седем часа сън, а 1.9 увеличение, когато водачът е дремал пет до шест часа и 4.5 пъти по-висок риск, когато е спал в продължение на четири до пет часа. Обаче, установи се, че повечето шофьори, участващи в катастрофа, са имали по-малко от четири часа сън, което увеличило риска със зашеметяващите 11,5 пъти.

Предишни изследвания са докладвали, че лишените от сън или сънените шофьори причиняват около 20% от смъртните злополуки в Съединените щати. Според данни от National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), около 35 092 души са загинали в катастрофи в САЩ миналата година, което е с 7,2% увеличение спрямо 2014 година.

Твърде сънливи за шофиране? Кои са предупредителните сигнали?

В днешно време стана много трудно да се поддържа правилен баланс между работа и живот. Много от нас се борят всичко да бъде вършено през деня. Ето защо често жертваме съня си, за да наваксаме. Според анализ на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, повече от един на всеки трима американци редовно не получава достатъчно качествен сън, което не само поставя техния живот в риск, но също така и животът на другите на пътя.

Докато повечето от водачите са съгласни с опасността от сънено шофиране, около един на всеки трима са признали, че са допускали това през последния месец. Предупредителните признаци на сънено шофиране включват притворени очи, постоянно прозяване, клюмнала глава, „плаващи“ през лентите за движение и липса на спомен за карането през последните няколко мили.

Въпреки ясните знаци, половината от пилотите, участващи в катастрофи, причинени от сънливост, казали, че те не са се чувствали сънливи преди да заспят зад волана. Ето защо, за безопасното шофиране е изключително важно да се даде приоритет на съня и да се внимава за предупредителните сигнали всеки път, когато седнете зад волана. National Sleep Foundation препоръчва седем до девет часа сън на нощ.

Amy Goodrich

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *