ФАСТИНГЪТ ̶ НАЙ-ДОБРОТО СРЕДСТВО ЗА ЗДРАВЕ, ОТСЛАБВАНЕ, КРАСОТА И ДЪЛГОЛЕТИЕ (ПЪЛНА ПРАКТИЧЕСКА ПРОГРАМА)

izteglen-fajl

Нобелова награда по медицина или физиология за 2016 г.

ЛЕЧЕБНИТЕ БОЛКИ

Много важен въпрос е този за лечебните болки по време на по-продължителен фастинг. Те могат да се появят, но може и да не се стигне до тях. Всичко зависи от здравното състояние на отделния човек. Ако се появят, това обикновено е някъде към четвъртия или петия ден. Лечебните болки са универсални, те не се появяват само при фастинга, а съпътстват всеки един изцелителен процес.  Тези болки са научно изследван феномен, наречен „ефект на Херцхаймер“. В този ефект  няма нищо страшно, но природата му трябва да бъде ясно разбрана, за да не се страхуваме от него.

Където има болка, има здравословен проблем, казва китайската медицина и ние не можем да не се съгласим с това. Колкото по-голяма болка изпитваме, толкова по-сериозен е проблемът, който имаме. Първоначалната ни реакция да избягваме болката тук трябва да се премодулира, тъй като болката е сигнал, че проблемът вече е в дневния ред на самоизцеляващия се организъм.

Като казваме болка, не трябва обаче да се плашим предварително. Болките рядко са толкова силни и продължителни, че да ни хрумне да приемем обезболяващ медикамент. Ако го направим обаче  това ще бъде грешно решение, тъй като ще прекъснем процеса на оздравяване. От тази гледна точка ние трябва да приветстваме болката. Тя всъщност е нашият спасител.

Както гладът и фастингът нямат нищо общо, така и болката от инцидент е съвсем различна от оздравителната, лечебна болка. Това, че изпитваме болка по време на фастинг, практически означава, че сме в процес на самолечение и трябва да ни радва!

Болката не се предизвиква от фастинга. Тя е стаена дълбоко в организма като забравена мина и чака моментът, в който да избухне, т.е. да се прояви като дълбок здравословен проблем – напр. инфаркт. Ако изтърпим болката, инфарктът ще престане да виси като Дамоклев меч над нашето съществуване. Тук говорим за инфаркт чисто условно. Със същата сила това се отнася до каквото и да било сериозно заболяване.

Болката е чудесно диагностично средство. Тя показва съвсем точно кой е най-болният ни орган в момента. Организмът винаги реагира перфектно. Той се насочва първо към това, което е животоспасяващо и след това преминава към по-маловажните проблеми.

Ако практикувате достатъчно дълъг фастинг,  болката ще смени няколко пъти мястото и интензитета си. Същото се отнася и за следващия ви фастинг. Ако продължавате да изпитвате болка на старото място, значи то не е долекувано и самолечението трябва да продължи. Ако болката се прехвърли на друго място – там сега е актуалният здравословен проблем.

Ако спрем фастинга и се захраним, болката ще затихне и ще започне да спира. Причината е в това, че организмът ще превключи от режим на самоизцеляване в режим на храносмилане. Точно този факт идва да ни подскаже, че трябва да се помъчим да изтърпим болката и с това да ликвидираме здравословния проблем. Ако спрем болката, няма да сме се излекували и ще ни се наложи да повторим упражнението.

От личен опит ни е известно, че е много по-лесно да обясняваш болката, отколкото да я изпитваш. Повярвайте, че няма друг начин! Болката просто трябва да се изтърпи. Най-простото е да си помогнете с музика за медитация и изцеляване на болката. Използвайте и различни мисловни техники за облекчаване на болката. Научно е установено, че това дава ефект в над 80 % от случаите.

Ето ви една техника, взета от арсенала на тибетския будизъм. Представете си, че сте в една слънчева градина. Към мястото, в което изпитвате най-сериозна болка, се насочва плътен поток от целебен нектар. Той нежно го обгръща и изсмуква цялата болка, като я трансформира в божествено чувство на спокойствие и лекота.

С подобни техники, но разбира се, след продължителна практика,  тибетските лами успяват да ходят и през зимата само с оранжевата си наметка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *