Актуални ли са диетите на д-р Аткинс и д-р Бари Сиърс?

izteglen-fajl-2

Една атрактивна реклама се появи в National Geographic през 1970 г., задавайки следния въпрос:

"Ако захарта е причина за напълняване, как така толкова много деца са слабички?"

И рекламата заключава:

"Захарта не е само добър вкус, тя е добра храна."

За източника на тези язвителни изявления рекламата казва, че бихме могли да се свържем с "Sugar Information " на главната пощенска кутия някъде в Ню Йорк. Това със сигурност внушава научно доверие!

Търсейки в моите файлове, намерих една отлична редакционна статия в NY Times Magazine, написана от Гари Таубъс. Тя започваше, посочвайки, че американските лечебни заведения прекарали 30 години, осмивайки д-р Робърт Аткинс за шарлатанство и измама в твърдението му, че въглехидратите, а не мазнините, са причина за бързото нарастване на затлъстяването и диабета – една теория, която беше в пряка опозиция на сегашното приемливо мислене. Д-р Бари Сиърс в книгата си "The Zone" предложи същата идея. След това дойде "Синдромът X", който отново пое по метаболитните стъпки на захарта и механизма на резистентност към инсулина, което доведе до затлъстяване и диабет. Работата на Аткинс бе обобщена в неговата книга "Диета срещу стареенето". Той предложи екстремна, кетогенна диета за онези, които вече са със сериозен проблем, развили диабет тип 2. Неговата диета е с толкова ниско съдържание на въглехидрати, че тялото трябва да гори мазнини, за да произвежда необходимата за оцеляването енергия. Неговата по-умерена диета се основаваше на факта, че мазнините, протеините и фибрите забавят бързото усвояване на въглехидратите и не се предизвиква инсулинов проблем.. Книгата широко обхващаше всички почитани практики на здравословно питателно хранене, включващи цели храни с обилна антиоксидантна стойност, здравословни мазнини и витаминни добавки, веднага след като метаболизмът на захарта е поставен под разумен контрол.

В същото време правителството солидно подкрепени конвенционалното мислене, когато Джордж Макгавърн свиква сенатска комисия през 1977 г., чиито резултати са в публикуването на "Хранителните цели за Съединените щати". Правителството създаде и хранителната пирамида, в чиято основа са зърнените храни, а добрите неща – във върха. От този момент нататък асоциациите на разпространителите на храни съвестно следваха указите на медицинските професии, свързани със здравословното хранене, без да осъзнават, че научният консенсус постоянно се променя. Тези и онези нискомаслени стоки все още са изтъквани и изпълват рафтовете в магазините.

Интересното е, че без да се възползва от тестове или он-лайн научни изследвания, но чрез прости, отварящи очите клинични наблюдения, един френски лекар - през 1825 г. - отбеляза, че неговите дебели и слаби сънародници биха били по-добре,  ако ядат "много яйца, говеждо, овнешко, пиле, масло и зеленчуци." Идеята била да се измести основаната на зърнените храни френска диета, при която богатите е по-добре да ядат пълнозърнест селски хляб, вместо лишения от хранителна стойност бял хляб на привилегированите. Заедно с радикалните си идеи за храненето, този лекар предлагал хората да си вдигнат задните части и да станат физически по-активни.

Ех, ако само можехме да се учим от миналия опит.

Ralph Campbell, MD

(Ralph Кембъл, MD е пенсиониран педиатър и активен фермер. На 89-годишна възраст той все още сам се занимава с напояването. И всичко това при изключително малко захар.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *